≡ Menu

Fördelen med att bli gammal

Fördelen med att ha varit med ett tag är att upptäck att det faktiskt händer något. Det går inte så fort som man kan önska. Men visst händer det grejer.

Till exempel så tog G 20 länderna härom dagen en resolution om att minska matsvinnet. I slutet av 2008 när vi började engagera oss  fanns frågan knappt på kartan. Storbritannien hade ett bra projekt på gång som vi snodde en hel del ideér ifrån och av Österrike lärde vi oss  en smula, men i övrigt? Nada.

Nu pratar i stort sett hela världen om att sluta slänga mat.Bra. Det är den viktigaste miljöfrågan när det gäller livsmedel, den har stor bäring på livsmedelsförsörjningen i världen på sikt och det handlar om ofantligt mycket pengar som går till spillo.

20150511_115326Och idag när jag handlade en ny duk på Hemtex fick jag syn på en stor skylt om att lämna in påsar med textilier till återvinning. 2010 handlade vårt stora medlemsmöte om vår enormt ohållbara konsumtion av kläder och textil. Då var det en fråga för några få. Nu, efter fem år, är insamling snart legio för många klädföretag. Och nu hakar även försäljarna av hemtextil på.

Inte går det undan, men det går framåt. En fördel med att bli gammal är att man upptäcker det.

Sedan kan man alltid ifrågasätta om det är vettigt att betala ut en slant till dem som lämnar in kläder och textil för att man ska köpa ännu mer. Men i det här fallet är jag pragmatisk. Kläder och hemtextil återanvänds eller återvinns i stället för att brännas upp i värmeverk.

Själv väljer jag att lämna in textil där pengarna går till välgörenhet. Var och en gör som den vill.