≡ Menu

Restrecept – lätt att bli hemmablind

restfestÄr hemmablind. Jag har totalt glömt av alla fina restrecept vi har på vår utmärkta och mycket välbesökta sajt ”Släng inte maten”. Nu efter påsk är det lätt att kylskåpen dignar av rester. Då kan man botanisera här och få inspiration.

Sänk även temperaturen till högst + 5 grader i kylskåpet så håller resterna dubbelt så länge som vid + 8 grader, är mitt tips.

+ 8 grader är korkat nog den temperatur som livsmedelsbranschen rekommenderar för förvaring av de flesta kylda varor. Ibland grips jag av en konspirationsteori, fast jag vet att det är fel, att livsmedelskedjorna håller fast vid en rekommenderad temperatur om 8 grader för att få sälja mer. Konsumenter som gör som det står på förpackningarna och får troligen slänga mer och köpa nytt. Maten håller ju inte lika länge som vid lägre temperatur.

Men som sagt, det är fel. Argumentet mot att sänka temperaturen i kylkedjan är att det skulle kosta för mycket att byta ut alla gamla dåliga kylar i butikerna så de klarar lägre temperatur. Det är illa nog.

 

 

Comments on this entry are closed.

  • Gustav Erikson 09 april 2015, 8:57

    +8 grader är den temperatur livsmedelsbranschen säger är den högsta förvaringstemperatur vid en vara får förvaras för att BF-dag skall gälla. INGENTING ANNAT.

    Charkvaror har typiskt 25-30 dagars hållbarhet vid denna temperatur och hinner man inte äta upp maten på den tiden så har man ju planerat fel eller handlat för mycket.

  • Louise Konsumentkoll 13 april 2015, 16:32

    Gustav: Säkert hinner man äta upp maten på en månad. Men det är ju inte den tiden korven ligger ens kylskåp. 30 dagar efter tillverkning ska 1/3 förbehållas tillverkaren/grossisten, 1/3 av tiden butiken och 1/3 hemmet. Dvs i värsta fall 10 dagar och på den tiden är det inte så himla säkert att maten äts upp. + 8 grader förordas INTE av kött – och charkindustrin. Som du säkert väl vet så har tillverkarna betydligt kallare vid både tillverkning och lagring och skulle alltså med kallare kylkedja kunna leverera betydligt fräschare produkter. Inte sant?