≡ Menu

Havremjölk kontra komjölk + ett gott skratt

Ingen kan väl ha undgått schismen mellan LRF mjölk och företaget Oatly som gör havremjölk? Funderade över den något absurda prissättningen av livsmedel  när jag besökte en butik häromsistens.

Oatlys, Coops och Änglamarks havredryck kostar mellan 17 kr och 18: 50 på Coop Centralen, mellanmjölken kostar knappt 10 kr.  Om man då betänker vilket herrans jobb det är att få fram en liter mjölk och jämför det med att blanda ihop vatten med lite havre, lite rapsolja, lite kalcium och vitaminer så är prissättningen verkligen ett exempel på upp och nervända världen.

För att få fram en liter mjölk ska kon kalva. Innan dess har du fött upp den i cirka två år, plöjt, harvat, sått, skördat, fodrat, mockat, ryktat, seminerat, föst korna ut och in, kanske behövt en veterinär med mera. Och sedan ska du få kalven att dricka mjölk ur spann samt mjölka kon två tre gånger om dagen. Puh. Så kostar komjölken ändå väldigt mycket mindre än havremjölken. Det har  säkert bland annat att göra med vilken marginal butikerna lägger på varorna, men ändå.

Nu ska jag skicka ett mejl till Oatly och fråga varför de i reklamen skriver ” No GMOs. One more time. No GMOs.”, dvs att det inte använder GMO i Oatly. Det är inget att göra sig bred över. Det finns ju över huvud taget ingen genmodifierad havre varken i Sverige eller globalt. Det är faktiskt rent vilseledande att skriva så och knappast förenligt med marknadsföringslagen. Vi får se vad de svarar.
För övrigt fick jag mig ett gott skratt av den här Oatlyreklamen.

 

 

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: