Massor av frukt och grönsaker sorteras bort, i grossistledet och i butikerna. Vi konsumenter vägrar att köpa krokiga gurkor eller en paprika som är lite skrynklig. Grönsakerna går till djurfoder eller slängs.
Jag vill se ett försök med frukt och grönsaker ”Klass II” i butikerna, alltså frukt och grönt av inte helt perfekt sort. Lägg dem på en speciell plats i butiken, sänk priset med 30 – 40 procent och tala om på en skylt att det inte är något fel på smaken, bara på utseendet och att de går utmärkt att använda i matlagningen.
Jag tror att grönsakerna skulle gå åt. Ska jobba på att Coop leder det arbetet. Borde vara betydligt mer lönsamt än att slänga dem. Eller hur?
Här är ett vidoeklipp från ett samtal mellan Åsa Stenbeck, Svenska Miljöinstitutet och Thomas Svaton, Svensk Dagligvaruhandel i TV 4s morgonsoffa i förra veckan samtidigt som Jordbruksverket släppte en rapport om alla jordbruksprodukter som inte når oss konsumenter.