Jag har funderat ett tag över ”griskrisen”. Böndernas lönsamhet är usel, avräkningspriserna för köttet är lågt. Svenska grisbönderna är hårt trängda (inte bara i Sverige utan i hela Europa) och anser att de inte får betalt tillräckligt för hårdare krav på bättre djuromsorg. De konkurreras ut av danskt och tyskt kött i butiksdiskarna som inte lever upp till svensk djuromsorgsstandard och säljs till vrakpriser. Dessutom använder övriga länder betydligt mer antibiotika i besättningarna. Och så vidare.
Nu senast visade SVT Aktuellt ett fasansfullt reportage på hur danska bönder klipper av en bit av svansen på smågrisarna för att minska risken för att grisarna börjar tugga på varandras svansar, ”svansbitning” på fackspråk. Så gör grisarna ibland vid stress, ibland i brist på annat att sysselsätta sig med. Halm till exempel.
Att systematiskt klippa av svansar på grisarna är inte tillåtet enligt EUs djurlagstiftning men tillåtelse kan ges av veterinär om man har prövat alla andra åtgärder och inget funkar. Om jag har förstått rätt ges regelmässigt dispens från förbudet. Bara i Danmark eller i hela EU? Inte vet jag, men skulle kunna tro att få griskultingar har hela svansen kvar i de flesta övriga länder med vetskap om hur det brukar se ut i Europeiska djurbesättningar.
Nå, vad göra? Sluta sälja importerat kött? Var går i så fall gränsen? Ska vi sluta sälja italiensk parmaskinka och andra utländska specialiteter? Grisarna som har fått sätta livet till där har knappast heller någon knorr. Eller handlar det om att livsmedelskedjorna ska sluta sälja importkött som lockvara?
Det kan knappast vara den billiga danska fläskfilén i butiksdiskarna som är orsaken till böndernas griskris. Billig dansk fläskfilé har sålts som lockvara så länge jag kan minnas, både under goda och dåliga tider för svenska grisbönder. Grisbranschen är pressad i hela Europa.
Vad jag kan se säljs mer svensk chark än tidigare i butikerna. Coops egna varumärken till exempel har konverterat chark från dansk och tysk till svensk de senaste åren. Dock ej all. Coops bacon är dansk till exempel, men det finns svensk att tillgå i butikerna.
Och om Coop slutar sälja danskt kött, vad gör då de andra livsmedelskedjorna? Fortsätter som vanligt troligen, och Coop tappar de kunder som vill köpa det billigaste köttet vilket man inte har råd med just nu.
Lösningen? Man kan börja med mitt hatobjekt nummer ett: dansk ”gourmetmörad” (= pumpad med saltlake) fläskytterfilé (= benfri fläskkotlett). Brukar säljas för 39.90 – 49.90 kronor kg. Svår för svenskt kött att konkurrera med. Släng ut den! Eller ännu hellre, gör en branschöverenskommelse mellan alla livsmedelskedjor och bojkotta vissa köttdetaljer, som den danska ”fläskytterfilén”.
Och sedan kan väl någon modig butikschef sätta upp en bild med fotografi på hur det ser ut när man klipper av svansarna på småkultingarna vid det danska köttet i butiken. Så får vi se vad som händer. Tar kunderna i stället det svenska köttet som ligger i diskarna, väljer man något annat än fläsk eller köper man trots bilden det danska köttet? Kul experiment tycker jag.
Just nu läser jag att de svenska livsmedelskedjorna ska göra en gemensam kampanj för att få svenska konsumenter att välja svenskt griskött. Bra. Ska bli intressant att följa.
{ 5 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }
Det är väl jättebra om kedjorna gör en satsning tillsammans.
Kanske de kan trycka på innehållsdeklarationer så det reeelt syns vad de andra varorna innåller. Fläskytterfilen låter lite som dansk kassler var förritiden (även nu?).
Vi vill ju grisens liv ska vara normalt och bra tills den bitvis hamnar på tallriken. Det ansvar har ju vi också att inte glömma. Bra reportag och fakta kommer och detta inlägg!
Det finns EU-statistik på svansklippning.av grisar. Förutom Sverige, så är det bara Finland och Litauen (Norge och Schweiz) som inte svanskuperar regelbundet.Efter det danska programmet Borgen gjorde dansk TV ett en- timmesprogram Det danske svineriget.Det vissar hur det går till och att 25000 smågrisar dör dagligen (www.gunnela,nu) Vill vi ha det så i Sverige? Förutom svanskupering så hålls två tredjelar av alla grisar i EU på helspaltgolv och endast sex procent har tillgång till strö (EFSA 2007). EU har infört ett djurskyddsditektiv för gris 2001, som förbjuder rutinmässig kupering av grissvansar. Man bryter ma a o mot detta direktiv i Danmark och Tyskland. COOP har svarat mig på twitter att man bara köper lagligt kött. Det är tveksamt om man kan hävda detta. Det är läge att backa upp svenska grisuppfödare så att dessa inte av konkurrensskäl sänker sitt djurskydd till EU:s nivå. Vad blir då kvar av svenska mervärden?
Kära kvinnor.
Vad hjälper kampanjer nu, vi har knappt med slakterier kvar, i Mellansverige når inga grisar ett slakteri inom 8 timmar såsom det föreskrivs. Vi har bara en produktion av grisar som motsvarar c:a 50 procent, fläskfilé bara bråkdelar.
De gamla bönderna har hittat andra sysselsättningar och sätter inte igång med att förödmjukas av alla tyckare som vet hur de ska göra.
Dagligvaruhandel, konsumenter, yrkestyckare, media, svensk byråkrati och olika sorters organisationer och där ingen behöver ta några konsekvenser av sitt maktspråk har i en ohelig allians slagit ut svenskt jordbruk under en 20-årsperiod.
Kvar står bara lite odling av spannmål till etanoltillverkning, bilar och människor, och till malt för ölframställning.
Käre man, Allmogesson! Tack o lov att det finns kvinnor o män som ser framåt!
Käre Affi.
Visst är det bra och det finns män och kvinnor som ser framåt. Jag såg framåt redan vid EU-inträdet 1995 att det har var en omöjlig ekvation och slutade som grisbonde 2002 efter att ha varit grisbonde sedan 1974 med förtroendeuppdrag i Farmek m.m.
Jag ställde inte upp på att vara någon sorts ”processindustribonde” för att maten skulle vara billig Där gick gränsen för min moral.