≡ Menu

Socker i Wallenbergare?

Wallenbergare med lingonsyltVilket program!

I går hade SVTs konsumentmagasin Plus säsongspremiär. Så himla bra.Viktiga frågor, snygga bilder och överraskande. Inte visste jag att det finns motsvarande 6.5 sockerbitar, dvs 20 gram socker i en enportionsrätt frysta Wallenbergare. Varför då, kan man undra.

En nypa socker för att förhöja smaken på köttbullar och annat är inget konstigt. Det är ett gammalt husmorsknep. Men kan en nypa  verkligen motsvara 6.5 sockerbitar i en enda portion? Var finns resten av sockret?

Går till Findus sajt där ingredienserna i alla rätter finns att botanisera i. Här får man också reda på vilket land köttet kommer ifrån. Det är ett gammalt krav från oss och nu är det genomfört. Så bra! Ska kolla om det också står på förpackningarna. Hoppas det.

Nå, var finns sockret? Det finns lite druvsocker i Wallenbergarna och såsen enligt ingrediensförteckningen. Och mycket – i lingonsylten! Borde inte Plus ha nämnt att det mesta sockret kommer från lingonsylten? Att sylt innehåller massa socker vet nog de flesta. Vill man undvika socker är det ju lätt att skippa lingonsylten och äta det övriga. Sockret i Wallenbergaren fungerar knappast som ”utfyllnad”som man påstår i programmet. Det finns i lingonsylten, vad jag kan se.

Kollar vidare. De flesta enportionsrätter innehåller betydligt mindre socker än Wallenbergarna. De som utmärker sig är rätter med sockerrika tillbehör som äppelkompott, rödkål och svartvinbärssylt. Ganska traditionella tillbehör till husmanskost.

I love Plus! Men att ”av slump” plocka ut en fryst rätt i butiken och utan någon annan upplysning meddela att den innehåller 6,5 sockerbitar tycker jag gör att trovärdigheten svajar en aning i ett program som ska stå för rättrådighet.

I övrigt blev jag upprörd över Jordbruksverkets hantering av hästägaren som fått nej till ersättning för felbehandling av en häst. Felbehandlingen ledde till döden. Nu ska de se över sina rutiner. Hög tid!

Det här innehåller Wallenbergarna. Upseendeväckande lite kött. Men det är väl vad man får om man betalar cirka 25 kronor för hela rätten.

Ingrediensförteckningen slår hål på myten att det är mycket tillsatser i frysta enportionsrätter. Så var det för flera år sedan, men inte nu längre..

WALLENBERGARE 21 %: Kalvkött*, griskött**, skummjölk, potatis, vispgrädde, vetemjöl, ägg, skummjölkspulver, rapsolja, stärkelse, salt, lök, druvsocker, jäst, svartpeppar och chiliextrakt. SÅS 13 %: Vatten, tomatpuré, rödvin, lök, morötter, stärkelse, sojasås (vatten, sojabönor, vete, salt), rapsolja, nötköttsbuljong, salt, karamelliserat socker, socker, grönsakskoncentrat (tomat, morot, lök), kryddextrakt och vitpeppar. POTATISMOS 47 %: Potatis, mjölk, mjölkpulver, rapsolja, smör, äggula, salt, svartpeppar, stärkelse och chiliextrakt. GRÖNSAKER 12 %: Ärter. Lingon 7 %: Lingon, socker och stärkelse. I denna rätt ingår 6 % kalvkött och 6 % griskött. En portion (390 g) ger dig 50 g grönsaker. *Kalvkött: uppfött och slaktat i Sverige. **Griskött: uppfött och slaktat i Irland. Alla Findus frysta enportionsrätter tillverkas och förpackas i Bjuv. Läs alltid på förpackningen, innehållsdeklarationen kan ha ändrats.

Comments on this entry are closed.

 • Plus 24 februari 2014, 9:59

  Tack för dina synpunkter. Vi kollar på din observationer med våra experter. allt gott // redaktionen

 • plus 24 februari 2014, 17:43

  hej

  Du har en poäng i att man kunnat gå in och delanalysera delarna i snabbrätten. Och då kunnat se att hade man valt bort sylten hade man fått i sig mindre socker.

  Men vi bedömde en slumpvis vald rätt utifrån hela dess näringsinnehåll. Och i den fanns det socker i allt men mest i sylten. Men sylten ingick trots allt i rätten.

  Tack för din observation och dina kritiska synpunkter

  • Louise Konsumentkoll 26 februari 2014, 7:24

   Plus: Jag håller inte med. Jag har tittat på inslaget en gång till och tycker att det fattas väsentlig information för att reportaget ska vara seriöst. Dessutom finns en direkt felaktighet, att sockret tjänar som utfyllnad, underförstått i wallenbergaren och eller såsen.
   Just det här området kan jag tillräckligt väl för att fundera över om slutsatserna kan vara korrekta. Hur förhåller det sig med andra ämnen som jag inte kan ett dyft om, fattas information även där är en fråga jag förstås tvingas ställa mig.
   Plus borde upplyst om att det mesta sockret kommer från lingonsylten i rätten anser jag. Där fattades det information i ett i övrigt bra reportage.