Lyssnade just på Ekot i radion. I Västerbottens skolor har man just nu ekologisk vecka och serverar ekologiskt viltkött från Nya Zeeland. Det låter ju faktiskt inte riktigt klokt.
Jag vänder mig just nu inte i första hand mot att livsmedel transporteras från andra sidan jordklotet, faktiskt. Transporterna är oftast inte boven när det gäller livsmedels miljöbelastning, i motsats till vad majoriteten av oss svenskar tror. Närodlat är inte alltid bättre för miljön än därodlat. MEN…
Ekologiskt viltkött? Kunde man inte lika gärna ha tagit älgkött från de Västerbottniska skogarna utan ekostämpel? Det hade väl dugt väl så bra. Älg=eko.
Just när det gäller viltköttets färd från jord till bord väger transporten med båt från Nya Zeeland absolut tyngst när det gäller miljöutsläpp till luft och vatten ur ett livscykelperspektiv. Så dumt!
Svenskt viltkött genererar ju knappast några miljöutsläpp alls förutom en och annan metangasprutt och uppäten granplanta och energiåtgången för jaktlaget och styckningen.
Relaterade inlägg:
{ 9 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }
Bara man inte tror att svenskt viltkött automatiskt är ekologiskt.
Många som t.ex. väljer bort den vanliga julskinkan och istället köper vildsvin kanske inte är medvetna om att dessa utfodras kontinuerligt med lastbilslass som tippas i skogen med i bästa fall konvetionellt odlad majs, vete och sockerbetor och i värsta fall wienerbröd och lösviktsgodis med alla dess tillsatser.
Köttets näringssammansättning påverkas ju av vad djuret ätit och det påverkar den som äter köttet. För djurens hälsa (och vår) så ska dom naturligtvis äta artriktigt.
Humlan: Tack för intressant information om tillskottsutfordringen av vildsvin. Det kände jag inte till! Fodrar man dem så de inte ska ge sig på jordbruksgrödorna? Vildsvin är ett jäkla gissel.
Nu tror jag dock inte att tillsatserna från livsmedlen hoppar in i köttet. Och man kan tycka vad man vill om tillsatser men de är granskade och godkända enligt ett regelverk och duger de för människor duger de väl för vildsvin. Så tänker jag.Vildsvin är ju allätare och sockret i godsakerna är varken bra för djur eller människor.
Vad jag vet finns inte vildsvin på Nya Zeeland, skulle tro att det är hjort från hjorthägn man har gjort viltskav på. Hjort är ju en stor industri på NZ, åtminstone när jag var där för sisådär 25 år sedan!
Utfodringen handlar nog mest om att hålla uppe en stam för att sälja jakt.
Man kan tänka sig att hjortar i hägn utfodras med en hel del kraftfoder för att få lönsam tillväxt, isåfall tycker jag att det vore vilseledande att kalla det viltkött.
Detsamma gäller egentligen med renkött som delvis föds upp på konventionellt hö och kraftfoder, oftast Lantmännens ”Renfor”, bestående av konventionellt havrekli, vetekli, havre, betfor, melass m.m. fast det är lätt att tro att dom ätit helt naturligt.
Faktum är ju att det påverkar t.ex. D-vitamininnehåll och omega6/omaga3 kvoten i köttets näringssammansättning och när all mat vi äter förändras åt ett visst håll så blir den totala påverkan större.
Vi blir vad maten äter (gäller även växter och den jord dom vuxit i).
Så tycker jag iallafall.
Humlan: Hålla uppe en vildsvinstam? Låte inte som något man behöver anstränga sig för i Stockholmstrakten!
Hålla uppe eftersom upprepad försäljning av jakt innebär minskning varje gång.
Man får upp antalet födda per kull och får välfödda äldre grisar som håller sig kvar på området där man har jakten, så att dom som kommer och betalar dyrt får valuta för pengarna.
OK, nu begriper jag!
Det var värst vad ni snöade in på viltsvin, maken är en av länets experter så jag ger mig inte in i den diskussionen. Däremot har du precis rätt Lolo att älg är lika med eko, självklart skulle man använt älg, rådjur eller kanske till och med ren som inte utfodras speciellt mycket med kraftfoder. I just den här biten tycker jag gott att resvägen också kan vägas in! Verkar inte särskilt klokt.
Affi: Vad det handlar om i Västerbotten är förstås priset på skolmaten.Kan tänka mig att hjortkött från Nya Zeeland är bra mycket billigare än älgkött från Västerbotten. Det enda som är bra med det hela är väl att ungarna lär sig att viltkött är bra ur miljösynpunkt. Hälsa vildsvinsexperten!