Nä‘ nu går skam på torran land tänkte jag när jag såg rubriken ”Kärringtand ger en vitaminkick” i ATLs nyhetsbrev.
Att i stort sett varenda råvara i dag har ett forskningslabb bakom sig som rotar fram nyttigheter i grönsaker, kött, fisk och allsköns annan mat, det vet jag ju. Efter farligheter rotas aldrig. Men kärringtand! Herre min skapare tänkte jag och drog en djup suck.
Nu var det faktiskt inte någon som skulle få oss människor att äta Kärringtand, utan en forskare som hade kommit på att kor möjligen skulle kunde få sig en vitaminkick av blomman. Men snart kommer säkert kärringtanden farandes på restaurangmenyer, i GI kost och som extraherade lyckopiller i hälsokostbodarna. Vänta bara…
Inga relaterade inlägg
{ 5 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }
Så är det, allt som testas i någon form i djurvärlden har en benägenhet att flytta över till oss människor på gott och ont, tänk bara på embryoöverföring som en gång i tiden bara fanns för användning hos djuren.
Javisst är det så Affi!
Kärringtand har en fördel att den innehåller taniner och på Nya Zealand har det gjorts försök som visar att den har god effekt mot inälvsparasiter på får, som ett alternativ till avmaskningsmedel som även dödar mikrolivet i jorden när det kommer ut med avföringen.
Spännande och viktigt Humlan! Parasiterna är ett gissel. Vad använder ekologiska bönder i dag mot parasiterna, eller är det bara bra, roterande betesdrift som gäller?
Ja, för nöt kan man även låta äldre immuna djur, som varit på bete tidigare år, beta av innan förstagångsbetarna släpps till fållan. Bäst är väl förstås om t.ex. bara får betat året före eller slåtter om fållan är på åkermark.