Ja, det är faktiskt potatismjöl i kycklingfilén. Det verkar inte klokt. Pärsons alla kycklingfiléer (majskyckling,vanlig filé och lårfilé) innehåller följande: Kycklingbröstfilé (90%), lake (10%): vatten, salt, modifierad majsstärkelse, potatismjöl, antioxidant (E301).
Varför har Pärsons potatismjöl och majsstärkelse i kycklingen? Begriper inte. Om man hade proppat den full med lake, typ 20-30 procent hade jag begripit. Då kanske man måste tillföra stärkelsen för att filén ska hålla ihop och ge tuggmotstånd. Men 10 %?
Förresten, kött med saltlake får inte kallas för kött utan för köttberedning. Om man nu ska vara petig och hållas sig till EUs och Livsmedelsverkets regler.
Och varför E 301, d v s natriumaskorbat? Går till KfS utmärkta tillsatsapp ( som vi för övrigt har fått mycket beröm för) och läser att detta är ett antioxidationsmedel, används också som surhetsreglerande och mjölbehandlingsmedel, stabiliserar röd färg i kött och motverkar bildning av skadliga nitrosaminer som annars kan bildas om man tillför nitrit. Begriper fortfarande inte varför det finns med.
Ringer Pärsons. Så här ligger det till: Potatismjölet och majsstärkelsen tillförs för att inte kycklingen ska släppa vatten, då ser det otrevligt ut i förpackningen. Antioxidationsmedlet är konserverande. Kycklingen är förpackad i skinpack (en bra vacuumförpackning,min anmärkning) och har extra lång hållbarhet på 18 dagar.
Kycklingen är dansk. HK Scan som äger Pärsons funderar på att skippa tillsatserna och göra kyckling på svenskt vis för den svenska marknaden. Ingen dum idé. Ännu bättre är att använda svensk kyckling som har ett förhållandevis bättre liv än danska kycklingar. Något större yta att röra sig på till exempel.
En fråga kvarstår. Får man kalla en köttberedning för ”färsk”? Ska ta reda på det.
{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }
Har aldrig sett att någon angivit ”köttberedning” trots att jag tror att denna företeelse finns hos merparten av alla kycklingleverantörer. Det borde även finnas en egen avdelning för dessa produkter. Chark, Mejeri och Köttberedning.