Fundersam, Findus…

av Louise Konsumentkoll den 21 april 2012

Slöglor på TV och blir avbruten av reklamfilm för fiskpinnar från Findus. ”Innehåller omega 3″ säger någon utspökad typ. ”Nyttigt” ska vi tittare tänka. Har inget direkt emot fiskpinnar, men nyttiga Omega 3 fettsyror i fiskpinnar? Har jag missat något?

Nyligen kom en rapport från Livsmedelsverket där man har uppdaterad fakta om näringsämnen  i olika fiskslag. Inte visar den att stekta fiskpinnar har en bra  halt av Omega 3.Tvärt om. Eller hur? Se diagrammet sid 20.

I sammanfattningen av SLVs rapport står ”Men de importerade fiskarna pangasiusmal och tilapia, de för barn så vanliga fiskprodukterna fiskbullar och fiskpinnar samt skaldjuren räkor och kräftor hade inget högt innehåll av n3-fettsyror.”

Javisst, fiskpinnar innehåller Omega 3, men banne mig inte tillräckligt för att lyftas fram i en reklamfilm tycker jag. Fy Findus. Blir besviken.

Letar vidare. Tydligen menar Findus att eftersom deras pinnarna är stekta i rapsolja så tillförs omega 3 med rapsoljan. Innehållet av 0mega 3  blir 0,9 gram/100 gram. Inte alldeles tokigt kanske, men ändå…

Så här kan jag hålla en lördagkväll när jag inget annat har för mig.  Knäppt kanske..? Ska ringa Livsmedelsverket och Findus på måndag och höra hur de resonerar. Är fundersam.

PS: Nu har jag talat med Findus. Enligt livsmedelslagstiftningen är ett livsmedel med minimum 0,3 gram långa fiskfettsyror att ”en källa till omega 3″. Där ligger fiskpinnarna ungefär och tillsammans med rapsoljan så kommer man upp i 0.9 gram/100 gram vilket är ungefär en tredjedel av dagsbehovet i teorin.. Men allt i rapsoljan omvandlas inte rakt av, lite går förlorat på vägen. Det är himla krångligt det här med Omega 3, lång ochkorta kedjor, alfa linolensyra och allt vad det heter…

Nåväl. Jag tycker fortfarande att det är dålig affärssed av Findus att i en reklamfilm- mediet har enorm genomslagskraft- stå  och dingla med en torsk och säga ”innehåller omega 3″. Okej, fiskpinnarna innehåller lite omega 3,  men som tittare uppfattar vi ”mycket” och det är inte korrekt.

Relaterade inlägg:

  1. Fortfarande fundersam, Findus
  2. Bravo Findus!
  3. Omega 3 i kött – snudd på vilseledande
  4. Omega 3 margarin- släng inte pengarna i sjön!
  5. Dumt Findus!

{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Cathy april 21, 2012 kl. 22:16

Betänker man sen att vi bara kan utnyttja en bråkdel av vegetabiliskt omega 3, så blir det ännu sämre. Dessutom gäller det att inte steka för hårt. så fettsyrorna förstörs.

Svara

Louise Konsumentkoll april 23, 2012 kl. 20:05

Cathy: Just det, funderar även varför Livsmedelsverket lyfter fram rapsoljan när det gäller omega 3. Har lärt mig att vegetabilisk omega 3 inte alls är lika bra som animalisk, typ fet fisk. Har inte hunnit kolla med SLV i dag, Ringer dem i morgon! Återkommer.

Svara

Lämna en kommentar

Previous post:

Next post: