Bjöd in mig för en tid sedan till Gunnar Dafgård AB. Var nyfiken på deras arbete med ”skafferimetoden”. Efter att ha blivit grymt kritiserade för tillsatsstinna frysta färdigrätter av Mats- Eric Nilsson i boken ”Den hemlige kocken” bestämde sig Dafgårds. Deras produkter ska framöver bara innehålla ingredienser som förekommer i ett vanligt skafferi. Familjen Dafgård- för det här är verkligen i alla hänseenden ett riktigt familjeföretag- påbörjade ett stort utvecklingsarbete.
Hur gick det?
- Det har gått bra, det är roligt, men inte alldeles enkelt berättar Magnus Dafgård, vice Vd och barnbarn till Gunnar Dafgård som la grunden till detta jätteföretag. Att byta ut potatismospulver och göra potatismos av riktig potatis kräver till exempel ett helt annat kunnande. Kvaliten på potatisen varierar under året, det påverkar färg och konsistens. Inköpare och produktionspersonalen har fått lära nytt för att få till ett gott och snyggt potatismos. Skoj och utvecklande tycker alla.
Svårast har varit att få jämn och fin färg på köttbullar, kåldolmar och såser utan att använda färgämne. Soja vill Dafgårds inte använda, det är en allergen, så det har fått bli ett naturligt färgämne som utvinns från bränt socker i, för övrigt samma som också ger färg till Coca Cola. Tuffast har prisförhandlingarna med livsmedelskedjorna varit, att få täckning för våra ökade kostnader för råvarorna säger Magnus.
I Mats- Eric Nilssons bok lyfts Dafgårds ”Jennys kåldolmar” fram som ett varnande exempel på ”fusket i livsmedelsindustrin”. Rätten innehöll 67 ingredienser. Visserligen hade Mats- Eric räknat alla ingredienser i margarinet tre gånger, dels när det penslades på kåldolmarna, dels när det förekom i sås och potatismos. Detta oräknat så kvarstod 53 ingredienser, varav många tillsatser. Knappast något som Mor Jenny hade petat i kåldolmarna på sin tid.
I dag innehåller Jennys kåldolmar 20 ingredienser. Titta på förteckningen. Inga konstigheter här. Visst är det bra jobbat av ett företag som tillverkar livsmedel i mycket stor skala?
Går till Bokhandeln och tittar i senaste upplagan av ”Den hemlige kocken”. På omslaget ståtar fortfarande Jennys kåldolmar med sina 67 ingredienser och jag hittar ingen fotnot om Dafgårds skafferimetod och att ingredienserna i dag är reducerade till 20.
Men det kommmer väl i nästa upplaga.
{ 6 Kommentarer… Läs nedan eller Skriv en }
Så spännande! Kanske dags att handla en låda bara för nyfikenhetens skull
Det skulle vara intressant att veta, exkl utvecklingskostnader, vad produkten kostar nu i jämförelse med innan. Kronor eller i %.
Hur som helst, tummen upp!
Hej!
Det var en bra nyhet. Hade varit intressant med en smakjämförelse mellan det äldre receptet och det nya avskalade.
Har priset höjts? Är vinstmarginalen för just denna rätten oförändrad?
Ha De Gott / Joakim
Potatismoset är jättegott! Om priset har höjts i butik vet jag ej. Skickar frågan till Coop och Dafgårds.
Mycket glädjande, Dafgårds! Det visar ju att det går att göra färdigrätter utan en mängd tillsatser. På köpet får säkert Dafgårds nöjdare personal som får tänka nytt. Flera tummar upp!
Vad är egentligen skillnaden på ”naturligt” bränt socker och sockerkulör (E150)??
Finns det något onaturligt socker? Nej, då är det sötningsmedel!
I det stora hela är detta kanon men varför överdriva med ord som naturligt också?
Jöns: Naturligtvis har du rätt. Men kanske är det så att det också finns någon metod som extraherar färgämnet med hjälp av kemikalier eller vad vet jag. Tipsar Dafgårds om dina synpunkter.