Så bra att livsmedelsbranschen även börjar kontrollera arbetsförhållanden i Sverige och Europa, enligt inslag i dag på Ekot. Har länge funderat varför arbetsmiljön för till exempel fattiga grönsaksarbetare i Spanien eller för textilarbetare i Östeuropa inte så ofta är föremål för etisk revidering eller ståhej i media. Eller är de det? Jag har sällan hört talas om det i alla fall.
Jag ögnar Swedwatch och Fair Trade Centers webinformation för att se vad organisationerna har sitt fokus.
Swedwatch har ett projekt i Rumänien och ett i Israel. Det är det närmaste de kommer oss. Fair Trade Center arbetar för bättre villkor i utvecklingsländerna.
Det är lätt att vi europeer sitter still och slår oss för bröstet samtidigt som vi jagar på företag på andra sidan jordklotet för att de på nolltid ska försöka hinna i kapp våra egna arbetslagar. Vi kanske samtidigt ska se till att vi som har haft lång, lång tid av välstånd och kommit långt med arbetsmiljön i jämförelse, sannerligen inte alltid gör rätt vi heller.
{ 2 Kommentarer… Läs nedan eller Skriv en }
Jag tycker att det låter som en alldeles utmärkt idé att börja hålla ögonen på de livsmedelsarbetare som finns innanför våra gränser. Det behövs.
Det gäller absolut att inte kasta sten när man sitter i glashus, det svåra är att balansera ekonomi och krav lika överallt, det borde vara klart att ekonomin för producenter och konsumenter inte blir lika när kraven är olika liksom förutsättningar i övrigt. Svårt men nyttigt att försöka arbeta med på ett aktivt sätt till gagn för miljö och mänsklighet oavsett var man befinner sig på klotet.