1

Påsk, ägg, hållbarhet och påskbuffé!

av Louise Konsumentkoll den 05 april 2012

 

På påskafton lär vi äta sex miljoner ägg i timman. De värps av våra sex miljoner svenska hönor. Ungefär 12 procent är ekologiska, 55 procent föds upp i frigående system och 33 procent i inredda burar. Själv väljer jag ekologiska. Hönsen föds upp i mindre flockar och har möjlighet att gå ut och spatsera när vädret så tillåter. Dyrare javisst- men det har jag råd med.

I påsk lär det väl inte bli så många ägg över. Men sedan kommer vardagen. Kom ihåg att ägg håller bra kvalitet jättelänge. Släng inte äggen på bäst- före datum, som en av fem svenskar gör enligt vår nya undersökning. Håll äggen kallt, i  + 5 grader, det är en bra kylskåpstemperatur, så håller de sig i minst en månad efter bäst-före datum, oftast mer.

Ska du bjuda släkten på påskbuffé? Visst är det svårt att beräkna hur mycket som går åt? Ofta lagar vi till för mycket. Ta råd av vår portionsguide. Väldigt käck. Beräkningarna går förstås att applicera på både studentbuffén, midsommarbuffén och skördefesten!

Till julbordet tar vi fram en ny. Men det är långt till dess, tack och lov.

GLAD PÅSK!

{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }

Pernilla april 6, 2012 kl. 10:08

Jag köper också ekologiska ägg, inget annat. Och jag tycker inte att de är speciellt dyra heller. Min frukost består av två ägg, 5-6 dagar per vecka. Änglamarks stora ekologiska ägg kostar på min närmaste Coop Forum 32 kr för ett tolvpack, det är inte ens tre kronor per ägg. Alltså äter jag frukost för runt 6 kronor (en kopp te också)! Ägg är bra mat! Jag står mig mycket bättre fram till lunch de dagar jag äter äggfrukost än de dagar jag lyxar till det med smörgås.

Svara

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: