Vi får kritik!

av Louise Konsumentkoll den 15 juli 2009

dessertostar foto creative common search liormania”Man kan inte lukta sig till listeria i opastöriserad ost eller campylobakter i kyckling” skriver Gunnela Ståhle i ett inlägg sin utmärkta blogg. Hon kritiserar vår rekommendation att inte regelmässigt slänga mat på ” bäst före datum” utan att använda lukt, syn och smak innan maten går i slaskhinken.

Men Gunnela, opastöriserad ost trodde inte jag att man skulle äta över huvud taget enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. Och kyckling äter man väl knappast rå, den ska ju hettas upp till 70 grader, just för att campylobakterna ska försvinna. Eller hur?

Kritiserar oss gör även Elisabeth Borch och Pernilla Arinder på SIK som anser att det är ”farligt att lita på lukt och smak” och hänvisar till patogener som listeria i lax och köttfärs, campylobacter i kyckling och värstingen EHEC.  Men dessa sjukdomsalstrande bakterier finns ju där från början, och vad jag vet växer de inte till med tiden, utom listerian. Och den är väldigt sällsynt.

Känsliga livsmedel som skaldjur kyckling, köttfärs och rå korv är märkta med sista förbrukningsdag. Efter det datumet får inte livsmedlet säljas. När vi tycker att folk ska använda sina sinnen pratar vi om mat som märkt med bäst före datum, inte sista förbrukningsdag. Därför begriper jag inte kritiken.

Men än viktigare är att butikerna verkligen har korrekt temperatur i kyldiskarna. Här slarvas ofantligt.

Läs för övrigt Livsmedelsverkets rejäla råd i rötmånadstider som kom i dag.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de blir synliga

Förra Inlägget:

Nästa Inlägg: