Hittade just en artikel från 18 december 1996. Det är 15 år sedan. På bilden pratar en betydligt yngre jag med gubbar på Gomans charkfabrik. Om att livsmedelshandel och industri borde ställa samma krav på djuromsorg på det importerade köttet som svensk lagstiftning gör på svensk djuruppfödning. Bland annat ska inga grisar som säljs i svenska butiker ges antibiotika i djurfodret för att få dem att växa bättre, tyckte jag. Det var förbjudet i Sverige sedan flera år, men inte i övriga Europa.
Uttalandet gjorde förstasidestoff på DN och det ringde journlister från BBC och Deutsche Rundfunk och massa fler och ville veta mer. Riktigt ståhej blev det. Inte minst på KFs detaljhandel, som Coop hette på den tiden och som ägde Gomans. De var väl inte alldeles glada åt mitt tilltag…
Tro’t eller ej, men efter ett intensivt och mycket spännande arbete genom ett nätverk med alla inblandade aktörer som slakt, foderfabrikörer, livsmedelsindustrier, veterinärer, myndigheter, politiker, bönder, läkare och konsumentorganisationer – så blev det från och med år 2006 förbjudet i hela EU att ge grisar och andra köttdjur tillväxtantibiotika. Heja oss! Däremot upphörde inte överutskrivningen av annan antibiotika.
För ett litet tag sedan, 15 år senare, träffar jag nätverket igen. Gunnela Ståhle, Svenskt Sigill, drar ihop oss en gång om året till sitt lantställe med en diger dagordning. Där vankas god mat och gott vin. Och så pratar vi strategier för att minska antibotikaanvändningen i världen. För frågan är ännu mer brännande i dag än då. Nu ser vi tydligt vad överförbrukning av antibiotika, såväl till människor som till djur, innebär. Resistenta, motståndskraftiga bakterier som antibiotika inte biter på. Folk dör. Fy tusan säger jag bara… Läs för övrigt Jenny Jewerts utmärkta inlägg i Dagens Nyheter i dag.
Apropå tillväxtantibiotika. I många lite tjusigare köttdiskar så säljs fint marmorerat nötkött från USA, uppskyltat med amerikanska flaggan. Såg det sist i nya Coop Extra i Enebyberg. Hur mycket antibiotika tror ni de kalvarna är uppvuxna med? Ska ta reda på det. För i USA flödar tillväxtantibiotikan.
Christina Greko Sveriges Veterinärmedicinska anstalt, Leif Denneberg Jordbruksverket, Hans Andersson Svensk Mjölk och Sten-Olof Dimmander Svenska Djurhälsovården i allvarliga samtal hemma hos Gunnela om antibiotikaanvändning.
Relaterade inlägg:
{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }
Ja, det känns bra att vi trodde oss förstå vad det kunde innebära i framtiden med resistenta bakterier, sorgligt att inte fler länder köpte våra argument och följde efter!
Jag har räddat ”livet” på mängder av Falukorv, då jag har slaktat Lamm, gris och fågel som vi själva har fött upp. De har levt lyckliga på bra foder och har smakat underbart. T.o.m. våra katter satt och tjöt av glädje/hunger när vi lagade ”vår egen” mat. Däremot blev det aldrig sådan reaktion på ”köpemat” ! Även råttorna och husmössen kan se skillnad på ekologisk säd och konventionellt odlat dito ! Det kan dock vi människor inte göra – tydligen
En hönsflock som är lyckliga, SJUNGER ! Det är tydlig skillnad mot de som är bur ! Tänk om vanliga människor kunde lära sig och förstå enkla naturliga fakta. Sitter du inspärrad i en bur hela ditt liv, blir dina ”ägg” därefter. Och när man stressar en slaktkyckling från ägg till slakt på bara 5-6 veckor, BORDE vem som helst INSE att detta INTE är bra ! Eller ?
Att sen höns får ”Coccidiostatika” (en form av penicillin) kontinuerligt, vet jordbruksverket om, men vill inte kalla det antibiotika…..dags att upplysa dem …….Eller ?
När nästan alla kor får juverinflammation mer eller mindre pga att de stressas att producera mer än 10 gånger so mycket mjölk som de är biologiskt ämnade för, är det inte undra på att resistensen sprider sig här också !
Bakterier och virus, är INTE ”dumma”. Dom lär sig dom också. Så vi borde veta att vi alltid ligger bara några steg före dem (som tur är).
Vad gäller honungen, så är det ett ÄNNU ÄLDRE faktum att trädgårdsnäringen använt honung till att försluta sår på träd (efter okulering mm) väldigt länge.
Frågan är om inte honungens antibakteriella effekt varit känd sen antikens dagar ?
Mvh och tack för din blogg
P3