Eko eller ”konventionellt” odlad mat? Båda systemen behövs och än har ingen hittat den ultimata lösningen på hur livsmedel ska produceras på det mest hållbara sättet. Så kan man nog sammanfatta diskussionerna på Kungliga Skog- och lantbruksakademiens, KSLAs, debatt i förra veckan. Precis som Jenny Jewert, urduktig miljöskribent på DN, uppmanade till i sin kolumn förra söndagen.
Träffade förresten Marit Paulsen i går. Ragnar Löfstedt från Kings College, London, ordnade ett seminarium på temat ”Vem granskar larmrapporterna”. Det handlade om matlarmen i media. Karin Bojs, chef för DNs vetenskapsredation, Marit Paulsen, två representanter för Livsmedelsverket och jag satt i panelen. Arrangemanget var fullbokat, informativt och effektivt. I en paus sa Marit apropå debatten om ekologiskt kontra ”konventionell”odling följande: ”Ekologisk odling är inte lösningen på problemet med den framtida matförsörjningen i världen, men inte heller problemet”. Den hållningen är lite svår att uttyda i hennes bok ”Lurad på laxen”.
Nåväl, förra veckan bjöd också på bra föredragningar för oss ledamöter i Kemikalieinspektionens insynsråd.
Bland annat diskuterade vi nanoteknik. Snart kommer KEMI med ytterligare två rapporter i ämnet. Speciellt roligt är det eftersom vi uppmanade regeringen för några år sedan att ta sig an frågan. Nu är svenska myndigheter uppdaterade. Det var de inte då.
Nanotekniken rymmer stora möjligheter, men måste hanteras med klokhet. Såväl möjligheter som risker måste bedömas.