≡ Menu

Besatt av odling

dsc00134Kvinnor i åldern 55 +, vare sig rika eller fattiga, boendes på i landsbygd eller i tätort vurmar för ”Vin, växthus och vänskap”. Det har Helene Brembeck et al, Centrum för konsumentvetenskap i Göteborg konstaterat genom djupintervjuer.

Och hur rätt har hon inte. Jag har blivit besatt av  trädgården. Kvinnor i min närhet likaså. Just i år, just i vår. Anlägger rosengård och har köpt växthus. Vad sägs om detta, köpt för 375 kronor på Jula. Inte så himla snyggt men väldigt  ändamålsenligt. Och med en liten terassvärmare så håller det nattfrosten borta från alla frösådda plantor. Frösådd förresten? Trodde aldrig jag skulle hamna där. Men tydligen. (OBS! korrigering 17/5: : Jag skrev först att jag köpte växthuset på Rusta, men där köpte vi några små. Det var ju på Jula vi  köpte detta. Sorry!)

Måste skicka vidare ett tips från min trädgårdsguru, grannen Ulla.

dsc00140I den här torra backen nedanför vedstapeln har jag tänkt att försöka med vallmo. Växer överallt inbillar jag mig. Plus lin. Ulla är skeptisk men tipsar ändå: 

Köp vanliga vallmo- och linfrön ( som man använder till brödbak)  i närmaste Konsum. Säkert 1000 gånger billigare än Lord Nelsons fröpåsar, och lika bra.  Kan hända att jorden här för eländig. Men det ska bli skoj att pröva.

  

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Gutaf Andersson 03 maj 2009, 19:26

  Roligt att höra att odlarglädjen har drabbat dej. Beträffande linet hos grannfrun så går det säkert bra även med måttliga förutsättningar. Själv har jag 40 hektar(400 000kvadratmeter) lin kvar att så, ska man leva av det så krävs det kanske lite mer av både odlare och jordmån. Men vad ska ni göra med vallmo´n?
  Mvh Bonden Gustaf

  • louisekonsumentkoll 03 maj 2009, 20:13

   Hej Gustaf,
   För en lantbrukare som du låter det väl inte klokt att jag ska så vallmo. ” Ett fruktat ogräs på de svenska åkrarna” lärde jag mig av en min lärare i växtodling på Alnarp. Men jag ska njuta av färgerna i backen, hoppas jag.

 • Gutaf Andersson 04 maj 2009, 19:43

  Hej Louise!
  Äh, jag var lite skämtsam ang. vallmon, man kan ju låta den blomma över och snitta upp frökapseln och skrapa av den stelnade växtsaften. Efter lite extraktion kan det utvinnas både det ena och det andra. Jag tror dock att Br Nelssons sort innehåller omätbara mängder av opium!
  Mvh Gustaf.

 • Ulla 17 maj 2009, 7:33

  Hej Lolo!
  Lovar att det går utmärkt att så både lin och vallmo från konsumenthyllan. Men du får inte glömma att vattna. I år, som många andra vårar, är det mycket torrt. Du får ännu bättre fart på vallmon om du sår den under hösten. Och Gustaf – har du inte upptäckt vallmon skönheten? För oss trädgårdsdiggare är det den stora anledningen till att sprida lite frön. Inget annat!
  Grannen Ulla

  • louisekonsumentkoll 17 maj 2009, 9:17

   OK Ulla, då sår jag vallmon till hösten. Nu är det så himla torrt. Jag har fullt av dubbla vallmon, frösådda, i växthuset och jag vill plantera ut dem nu. Det är så trist att behöva vänta till frostnätterna är över.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: