
www.fotoakuten.se
Vi var på stort släktkalas i helgen i Göteborg. Jättetrevligt. Alla, jag säger alla utan undantag, diskuterade vanvården av svenska grisar. Min ena kusin var urförbannad, hon som alltid ratat danskt fläsk och ätit svenskt med gott samvete. Min andra kusin, en väldigt duktig kock ,var till lika urförbannad. Han kände väl till Lars Hultström, Scans ordförandes, lufttorkade skinkor och var grymt besviken på att inte längre kunna lita på svensk råvarukvalitet som ju också inbegriper god svensk djuromsorg.
Och jag tänkte i mitt stilla sinne. Stackars alla grisbönder som sköter sina grisar väl. Och jag tänkte, som jag har tänkt hela veckan, att det ska bli intressant att se när röken lägger sig och agnarna skiljs från vetet, hur det har stått till i grisstallarna som Djurrättsalliansen har filmat.
Jag är övertygad om att det finns bönder som sköter sina grisar illa. Men jag är också övertygad om att allt inte står rätt till med Djurrättsalliansens filmer.
Och är Gun Ragnarsson en av de bönder som figurerar i filmerna, som exempel på en grisbonde som vanvårdar sina djur, så är något väldigt fel.
Nej, jag har inte själv varit hos Gun och sätt hennes grisproduktion. Men jag har fört många långa samtal med Gun och jag vet många som har varit där. Hon och hennes man är urduktiga.
Och, för att vara extra tydlig. Nej, jag försvarar inte vanskötsel, och det finns fullständigt vidriga exempel på vanvård i filmerna och bilder på sjuka djur som borde ha avlivats långt tidigare och döda grisar som borde ha tagits bort från boxen för länge sedan.
Men jag litar inte helt på Djurrättsalliansen.
Å andra sidan - larm behövs- tyvärr- det gör att missförhållanden minskar.
Men larmen måste vara korrekta.
{ 11 Kommentarer… Läs nedan eller Skriv en }
Jag har varit hos Gun Ragnarsson och är helt övertygad om att djuren sköts helt enligt lagen mest för att hon tycker om sina djur men också för att ingen vinner något ekonomiskt på att vansköta djuren. En gris som är smutsig en varm sommardag är inte något konstigt utan helt naturligt, det är grisens sätt att svettas på. Eftersom de inte har svettkörtlar rullar de sig där det är lite blött och fuktigt och då blir de smutsiga. Titta på en gris i det fria de är inte rena om de får välja själva utan prescis så smutsiga sonm de behöver för att hålla en lagom kroppstemperatur. Döda grisar ska däremot inte ligga inne hos de friska utan ska till ett kadaverförvar i väntan på kadaverbilen.
Affie: Håller med, men om du tittar på filmerna från Djurrättsalliansen så ser du att här handlar det inte bara om att svalka sig en varm dag, utan de står upptill knäna i träck.
När man får höra att en konventionellt uppfödd gris inte får mer än ca två minuter av bondens uppmärksamhet under hela sin livstid, blir man inte förvånad över missförhållandena bland grisarna. Det går snabbare att skrapa rent ett cementgolv än att mocka en box med strö. Fram för uppfödare som låter grisarna vara ute och böka! Vi betalar gärna mer för det köttet.
Hej Minna,
Återigen, jag tycker att det är gräsligt med djur som inte har det bra. Men att grisar i allmänhet inte skulle få mer än två minuters uppmärksamhet under sitt liv håller jag för otroligt.
Grisar som bökar har det härligt- om lantbrukaren/djurskötaren är duktig. Det finns tyvärr exempel på utegrisar som också har det bedrövligt.
Allt hänger på djurskötarens engagemang och kunskap. Sedan finns det bättre och sämre system. Innegrisar i lösdriftssystem tycker jag också kan vara bra. Typ Gun Ragnarssons. Men här kan man förstås tycka olika.
Håller med i mycket, att det är synd om de som sköter sig: Varför skulle de inte följa lagen som vi andra måste göra? Trots allt handlar det om hela 90 polisanmälda besättningar. Det är mycket tycker jag.
Och framförallt: varför är de förvånade att vi är arga och varför skyller de ifrån sig? I åratal har den svenska gris- och även växthusbranchen skrutit med att de är så överlägsna det importerade. Men då måste de också se till att de är det!http://lottabrinck.wordpress.com/2009/12/01/gris-och-gurka-besvikelsens-iskalla-timma/
Jag undrar hur många grisbesättningar som finns här i landet. Ändå tycker jag 90 anmälda besättningar låter väldigt mycket. Och vilket mörkertal finns det egentligen? Vilka garanterier får vi att vi äter kött från grisar som haft det bra? Scan har tydligen sagt upp kontraktet med de polisanmälda besättningarna, och kommer inte ta in de djuren till slakt. Men de andra då? Borde inte samtliga få ett oanmält besök för kontroll? Och då menar jag ALLA besättningar i vårt land.
Hej Birgitta,
Jo, visst bör besöken vara oanmälda. Vad jag förstår så ringer de flesta innan för att försäkra sig om att det finns folk hemma på gården. Nu ska det blir mer ordning och reda och alla grisbönder ska ”certifieras” och få besök av oberoende griskontrollanter. Bra att det görs men synd att det ska behövas.
Hej Louise,
Jag vet att två minuter på ett helt grisliv låter otroligt lite, men det är de uppgifter jag fick vid ett studiebesök vid SLU’s grisuppfödning utanför Uppsala. Grisarna där var inga köttgrisar utan präktiga avelssuggor. Jag reagerade dock även där på att det var väldigt lite strö i boxarna hos suggorna som hade kultingar. Konventionellt hållna köttgrisar lever ju mindre än ett år men nog borde de ha lite mer omsorg än så?
Minna: Ja, några strån halm räcker förstås inte för att grisarna ska ha det gott.
Hej igen!
Tack för dina reflektioner i detta ärende.Jag som bonde, dock ej djur hållande, har upplevt ett slags förstämning hos mina kollegor efter det som hänt som jag aldrig sett förut. Jag tror att någon kommer att upphöra med djurhållning och faktiskt,även sluta som bonde överhuvudtaget. Vi bönder har tyvärr kommit för långt från er konsumenter, är min slutsats.
En märklig sak är att även före detta bönder som jag har kontakt med verkar reagera väldigt starkt, och säger att de inte ska köpa julskinka. Jag har som jag tidigare skrivit att jag sett svinuppfödning i många andra länder, allt från Danmark till Ukraina och USA och jag kan helt ärligt säga att skulle jag återfödas som gris så vore det minst djävligt att göra det i mellansverige.
Dock finns det lagstiftning beträffande utevistelse för mjölkkor,men inte för min numera dementa 91-åriga mor som bor på ett modernt vårdhem i Enköping.Sant!
Något som också är väldigt intressant är att medierna väljer att gå helt på Djurrättsalliansens filmer och bilder.
Second Opinion har gjort en stor granskning av hela affären.