Klimatmärkning och katalysatorteknik för handelsgödsel!

av Louise Konsumentkoll den 05 augusti 2010

Jag har fnyst lite åt initiativet att märka livsmedel med en så kallad ”klimatmärkning”. Det gör jag inte längre.

Kväveframställning för handelsgödsel orsakar stora lustgasutsläpp (även kallad konstgödsel eller mineralgödsel, d v s motsatsen till stallgödsel som kommer från djuren)  Lustgas är den värsta växthusgasen,  nästan 300 gånger så potent som koldioxid. Bland annat därför kritiseras handelsgödseln, och det ekologiska jordbruket har sagt nej.

Lite på håll har jag de senaste åren hört talas om Yaras (jättelikt globalt företag som säljer handelsgödsel, f d Norsk Hydro) ansträngningar att genom katalysatorteknik minska utsläppen av lustgas vid framställningen av handelsgödsel.

Nu fick jag äntligen tid att luska i hur långt de har kommit. Och bingo!!! De har kommit långt. All kvävehandelsgödsel som Yara säljer  på den svenska marknad är framtagen med katalysatorteknik, vilket nästan halverar utsläppen av växthusgaser, från 7 kg koldioxidekvivalenter per kg N (kväve)  till 4 kg. Och det går att komma ner till 3 kg.

Men så bra!

Värdelöst är däremot att katalysatortekniken inte används för all handelsgödselframställning överallt i världen, den lär inte vara påtagligt dyrare. Till exempel så  köps en tredjedel av all kväve som används i lantbruket i Sverige in från från Ryssland, Polen med fler länder. Där finns inte tekniken utan den släpper ut mängder av växthusgaser.

Jag talar med Yara, de är inte så bekymrade. Det blir kommer koldioxidavgifter  på handelsgödsel om några år , så framöver tvingas alla tillverkare att använda bästa möjliga teknik.

Varför inte redan nu undrar jag. Tekniken finns ju?

Från att ha varit ganska negativ till klimatmärkningen börjar jag nu bli  positiv. Alla företag som vill klimatmärkas, vilket jag hoppas blir många, måste använda gödning framtagen med katalysatorteknik. Så bra. Jag ska titta efter den märkningen.

Jag är nämligen inte principiellt emot handelsgödsel. Rätt använd och med en bra växtföljd är det ett bra  medel för att få bra skördar. Den mesta mat vi köper är producerad med hjälp av kvävegödselmedel. Då är det bra att den framställs med bästa möjliga teknik.

Johan Cejie från KRAV, miljöminister Andreas Carlgren, Elisabeth Gauffin från Sju Gårdar och Sören Persson från Svenskt Sigill presenterar klimatmärkningen 15 juni 2010.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

{ 1 Kommentar… Läs nedan eller Skriv en }

Affi 08 augusti 2010 kl 9:50

Oh vad glad jag blir att du har den bakgrunden du har, du ser saker på lite annat sätt än andra konsumentbesjälade människor jag känner.

Svara

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de blir synliga

Förra Inlägget:

Nästa Inlägg: