Sötningsmedlet aspartam som bland annat finns i lågkaloriläsk har diskuterats i många, många år. Aspartam har beskyllts för allt. Från att orsaka hjärntumörer till att göra barn hyperaktiva och allt däremellan. Aspartam har gång på gång utsatts för granskning av WHO, livsmedelsverk och hälsomyndigheter världen över, men så vitt jag vet alltid befunnits säkert för hälsan. Nu har också Efsa, europeiska livsmedelsmyndigheten, grävt i frågan och gjort en diger utredning om eventuella negativa hälsoeffekter av aspartam. Men nej, inte heller Efsa har funnit någon hälsorisk förknippad med aspartam i de mängder det tillförs. Såvida man inte har en ovanlig sjukdom som gör att man inte tål fenylanalin, som är en nedbrytningsprodukt av aspartam.
När diskussionen om aspartam har varit som mest hätsk har jag haft en konspirationsteori. Att det är de stora sockerproducenterna världen över som har gått samman för att sprida rykten och initiera forskning som kastar skit på aspartamet för att det konkurrerar med sockret. Eller kanske Stevialobbyisterna som vill in på marknaden. Så är det säkert inte, men med kännedom om hur intrikat olika mäktiga särintressen agerar har tanken legat nära till hands. Å andra sidan är läskindustrin duktiga på att lobba de också.
Mot bakgrund av Efsas rapport blir det spännande att se om det nu är slutdiskuterat om aspartamets negativa hälsoeffekter eller om någon kommer att kasta nytt bränsle på brasan.
Själv har jag inga som helst barn ihop med aspartam förutom att jag tycker att det är gott med en Coke – eller Pepsi light när jag sitter på en badstrand i något varmt land.
{ 2 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }
Frågan är hur det framställs. Vilka grödor används? Är de gmo? Vilka kemikalier eller metoder används vid framställningen? Påverkas miljön för att vi ska kunna dricka den där light-läsken? Ja, så går mina tankar kring de flesta industriframställda sötningsmedel.
Ja jag tänker också att det finns något med det som naturligt finns – just för att det naturligt finns.
Men att alternativ finns är också bra.
Inte alltid i dryckens smak inser jag om jag väljer light men då blir det lightsmak.
Att inga negativa hälsoaspekter visats är bra.