≡ Menu

Tvinga folk att bära reflex!

ReflexSnart kommer jag att köra på någon. Någon som går längs vägen i mörkret i villaområdet där det inte finns någon trottoar, helt svartklädd. Och utan reflex.

De dyker upp som vålnader framför bilen och det är ett under att jag inte kör på dem. Kanske blir man mer skumögd med åldern, vad vet jag. När jag talar med bilkörande kollegor och vänner känner alla dock igen sig, unga som gamla.

Tycker faktiskt det vore bra om man lagstiftar om att man måste bära reflex i mörker. Om det inte funkar med vanligt folkvett och det verkar det inte göra.

– Vem ska kontrollera den lagen och vilket jättejobb poliserna får. I stället för att jaga bovar ska de jaga reflexer…Så kommer argumenten emot att lyda, men jag lyssnar inte på det örat. Vet inte hur många som blir påkörda i mörkret för att de inte syns. Det kanske inte är så många. Men det räcker med en.

Comments on this entry are closed.

 • m96 04 december 2013, 19:14

  Man kan inte detaljstyra folks liv, så enkelt är det. Om alla ska detaljstyra allas liv o kontrollera varann ned allt som alla tycker att alla andra ska göra så kommer vi inte att ha annat för oss. Resulterar i ett miserabelt liv som inte ens är värt att kalla för liv.
  Det är dessa tankeprinciper som skapat det mesta av misären genom alla tider. Att några tror att de har rätten att tala om för andra hur de ska leva sina liv.

 • Cathy 04 december 2013, 19:34

  Jag bär fr.o.m. den här vintern reflexväst. Mycket behändigare än de där små reflexerna med snören som trasslar in sig i allt och alla.
  Eftersom det är en modell med knäppning framtill kan jag trä den utanpå jackan en gång, och sedan sitter den kvar och finns där utan att jag behöver komma ihåg den.

 • Allmogesson 05 december 2013, 16:56

  Håller med dig m96 fullständigt, det finns ett ordspråk som heter, sköt dig själv och skit i andra.Det är bra men ack så missbrukat i Sverige där det mesta går ut på att tala om för andra hur de ska göra som jag tycker.

 • Åsa 05 december 2013, 18:12

  Jag kan inte annat än förstå Louise här.
  Det har tyvärr blivit sämre än det var förut. Jag vill inte heller ha lag på allt men kan se en förtvivlan om en onödig olycka sker som kan undvikas. Ingen vill väl köra på någon som inte själv förstår eller bryr sig om den inte syns. Vare sig det är en förälder eller inte. Verkar se ut lite med reflexer som med cykelhjälmarna där du ofta kan se förälder satt hjälm på barnet men inte själva bär hjälm.

  Jag har själv varit med o tagit fram ett första kravställande för godkännande av reflexer för längesedan.
  Viktigt att de uppfyller krav som nya o sköts så funktion bibehålls.

 • Filifjonkan 06 december 2013, 12:47

  Håller med Cathy, det är enkelt att använda reflexväst. Jag har med åren blivit klokare och blev förra året mormor och tänker vara en förebild för mitt barnbarn.
  Lagstifta reflexer – njaaaaa kan bli svårt att kontrollera. Men varför inte, bälteslagen är ju inte så annorlunda.

 • Pernilla 06 december 2013, 19:48

  Jag håller med om att det är läskigt att köra i mörkret när folk inte har vett att använda reflexer. Om det bara drabbade dem själva vid en eventuell påkörning så vore det deras ensak, men jag har ingen lust att få böter eller fängelse (och ångest resten av mitt liv) för att ha kört på någon som var för fåfäng för att använda reflexer.

  Tyvärr tror jag inte riktigt att lagstiftning är rätt väg att gå. Attitydförändringar uppnås inte med lagar.

  • Louise Konsumentkoll 06 december 2013, 21:54

   Pernilla: Ja, inte jag någon som brukar skrika på lagstiftning, men håller inte riktigt med dig ändå. Till exempel förbud mot aga och kravet på bilbälte har faktiskt ändrat attityder. Jag kommer ihåg att det var många som tyckte det var löjligt när lagarna infördes. Knappast någon idag – eller hur?

 • Affi 10 december 2013, 6:57

  Du har så rätt och alla vägar som förändrar en attityd är värd att pröva! Polisen kunde ju dela ut reflexer samtidigt som de bötfäller….

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: