≡ Menu

Larmen duggar tätt – akrylamid igen

KaffekoppSom Livsmedelsverket har blivit hånat för larmet om akrylamid 2002. Töntar, alarmister och att förorsaka en storm i ett vattenglas är omdömen från alla och envar när myndighetens akrylamidlarm har kommit på tal. Såväl i professionella sammanhang som bland vänner och bekanta.

Men jag har inte hållit med belackarna. Det är inte storm i ett vattenglas när man hittar en oanad mycket giftig  substans i helt vanliga livsmedel.  Det är verkets förbannade skyldighet att dra på storlarmet. Det är en världsnyhet.

Inte ens ett nanogram hade varit tillåtet att ha i maten om det varit en tillsats. Men nu finns akrylamid i många livsmedel och som sagt, skulle man förbjuda mat med akrylamid så blev det inte mycket kvar att äta. Typ.

Gläder mig dock åt att det verkar som om mörkrostat kaffe är lite förskonat i jämförelse. Det dricker jag mycket av. Knäckebröd är i farozonen…tänker på favoriten surdegsknäcke. Det ser ganska mörkt och bränt ut, dessutom är det av fullkorn. Där kanske det gömmer sig en hel del.

Men jag tänker faktiskt inte bekymra mig. Det får gå som det går. Knäckebröd överger jag aldrig!

Däremot är jag väldigt glad åt ansträngningar som görs för att sänka mängden. Lägg på ett kol och jobba på! 

Ska också bli spännande att se om något rensas bort från butikshyllorna om EU sätter ett gränsvärde för akrylamid i maten. Det måste EU göra, annars blir det väldigt konstigt. Om inte jagar man mygg och silar kameler.

 

Comments on this entry are closed.

  • Åsa 13 december 2013, 9:16

    Ansträningarna måste fortsättas. Kollar industrin o livmedelsverket detta fortsatt. Är bara en mätning gjord som det relaterades till vad vet vi då om övrigt?

    Akrylamid är ingen tillsats men bildas. Kan bildas vid tillagning bakning,stekning, grillning och fritering hemma. Om vi konsumenter själv ska kunna bidra till ett lägre intag efter tillagning så ge oss de instruktioner som kan ges så vi slipper krydda maten med detta !

    Ja mörkrostat kaffe är det kaffe jag fick med mig i kaffesmak. Idag dricks det väl mycket till i luciakaffet och lussebullen.