≡ Menu

Bra! Nyttig frukostflinga till barn

PrintHur enfaldiga får tillverkare för frukostflingor vara ? Det har jag frågat mig ett bra tag.

Barn och barnfamiljer gillar uppenbarligen förpackningar med frukostflingor med roliga figurer på. Varför är det då ingen som tillverkar riktigt nyttiga frukostflingor med kul förpackningar riktade till barn? Jag bara undrar.

Visserligen ser det inte fullt så eländigt ut på marknaden som när vi började granskningen av marknadsföring av livsmedel till barn 2004. Då fanns det flingor vars innehåll utgjordes  till hälften av rent socker. Vi förde liv, sockerhalten gick ner ett par år, för att sedan öka igen. Inte minst Coop dummade sig.

Havrefras är en bra flinga. Lite socker och mycket fullkorn. De är de enda som har gjort en barnflinga med bra näringsinnehåll. Träffar dock sällan på den i butik. Hur kommer det sig till exempel att alla som har kopierat Havrefras  inte gör sina förpackningarna lite roligare med barn som målgrupp??? Det har för mig varit en gåta. Fler nyttiga frukostflingor som riktar sig till barn vore väl en självklarhet- eller? Men nej.

Fast nu kommer Frebaco med ”Frax” med 11 % socker, varav 9 % tillsatt, det vill säga knappt 3 gram per portion om 30 gram. I paritet med Havrefras och lite av en kopia vad jag förstår. Varför har det tagit sådan tid? Begriper inte.

Sedan kan man diskutera varför barn ska äta speciell mat riktad till just dem, varför flingor till barn ska smaka choklad och varför de inte kan äta vanlig mûsli, etcetera, men det är en annan diskussion. Och varför Frax ändå har dubbelt så mycket socker som Frebacos Havreringar som har 4 procent. Det är väl samma typ av flinga – eller?

Och kunde man inte peta i lite mer fullkorn än drygt 50 procent i Frax? Eller ska barn inte ha så mycket fullkorn, kanske för risken med att utveckla glutenallergi? Någon? I den frågan är jag ute på djupt vatten.

 

 

 

 

 

 

 

Comments on this entry are closed.

 • Affi 22 januari 2014, 7:04

  Det ligger något i det du säger, märkligt, marknadsförare brukar vara duktiga på att fånga upp saker….

 • Jenny Svederman 24 januari 2014, 8:49

  Hej Louise

  Här kommer kanske något svar på dina frågor 🙂
  Barn kan äta samma flingor som vuxna. Hur mycket fibrer små barn kan äta varierar från ett barn till ett annat, så man får pröva sig fram. Framför allt är det barn under två år som brukar reagera på för mycket fullkorn med att bli lösa i magen.

  Vill man ha en lite ”nyttigare” flinga är den gröna nyckelhålssymbolen ett bra riktmärke. Då innehåller flingan en viss mängd fiber, en viss mängd fullkorn och en begränsad mängd socker och salt. Att välja en flinga baserad på havre är också bra då havre är lite mer näringsrikt än exempelvis vete eller majs. I vårt sortiment På Lantmännen har vi AXA Havreflakes och AXA Havre Granola som jag tror skulle falla även yngre barn i smaken.

  Sedan är det ju helheten på frukosten som räknas, vad man har för fil/yoghurt till flingorna, vad man har för bröd och pålägg och vad barnen dricker till frukosten. Till en naturell yoghurt kan man ha en lite sötare flinga, även om den nyckelhålsmärkta självklart är nyttigare.

  http://www.axa.se/Vara-produkter/Flingor–musli/Havre-Flakes-Apple-Cinnamon/
  http://www.axa.se/Vara-produkter/Flingor–musli/Havre-Granola/

  mvh Jenny Svederman presschef på Lantmännen

 • Louise Konsumentkoll 24 januari 2014, 9:16

  Jenny,
  Tack för svar! Det ser ut att vara bra flingor.
  Har Lantmännen funderingar på att göra flingor riktade till barn? Jag vill på intet sätt propagera för det, men när vi frågade föräldrar, i och för sig för ett bra tag sedan, så hade de inget emot roliga figurer på paketen, men det skulle vara nyttiga produkter. Då fanns det inga sådana.

 • Jenny Svederman 28 januari 2014, 15:32

  Hej igen,
  I närtid har vi på Lantmännen inga sådana planer, men självklart är det tacksamt att få den här typen av input.
  Vi tar detta vidare till vår produktutvecklare inom frukost 🙂
  Ha en bra dag!
  Jenny

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: