Kan inte låta bli att grotta vidare i det inslag SVT Plus gjorde om sockrade enportionsrätter, i detta fall Wallenbergare. Se inslaget här, cirka 22 minuter in i programmet.
Blev besviken på Plus.
Jag gillar verkligen programmet men ska man jaga andra ska man ha torrt på fötter själv. Plus ska stå för oförvitlig konsumentupplysning. Eller hur?
Nåväl. Hur mycket socker är det då i Wallenbergarna, i biffarna, såsen och potatisen? Pratade med Findus.
Så här ligger det till:
- Av de 20 gram deklarerade sockerarterna som Plus gjorde om till ”sockerbitar” kommer hälften från naturliga sockerarter som finns i råvarorna, hälften är tillsatt socker.
- 0,1 gram per 100 gram är tillsatt druvsocker, 0,05 gram per 100 gram är tillsatt socker beräknat på hela rätten om 380 gram. Resten finns i lingonsylten.
Varför druvsocker undrade jag nyfiket. Jo, druvsockret, som tillsatts i skorpsmulan hos Wallenbergarna, bidrar framförallt till en bra stekyta men även till smak (Maillard reaktion). Vanligt socker har i stort sett samma tekniska egenskaper. Dock ger druvsocker mer brunfärgning/fin färg vad gäller stekyta samtidigt som det ger mindre söt smak än socker. Dvs man behöver inte tillsätta lika mycket druvsocker som vanligt socker för att få den önskade färgen, vilket ur sockersynpunkt är positivt.
Att utpeka enportionsrätter som stora sockerbovar som Plus gjorde anser jag helt enkelt är fel. Enportionsrätter i allmänhet innehåller inte mycket tillsatt socker utan det finns i så fall i tillbehör som lingonsylt, äppelkompott och annat. Sylten tror jag var och en som vill undvika socker petar undan. Att sylt innehåller mycket socker är allmänt känt. Naturliga sockerarter finns i potatis, ärtor med mera.
Nu ser jag att PLUS har gjort ett förtydligande kring sitt inslag. Bra. Fast man nämner inget om lingonsylten…
För övrigt är det jätteintressant att WHO, Världshälsoorganisationen, enligt tidningarna i dag säger att man bara bör äta hälften som mycket socker som organisationen tidigare har rekommenderat. Endast fem procent av kalorierna man får i sig under en hel dag ska komma från socker. Undra om det är tillsatt socker WHO menar eller även naturliga sockerarter? Återkommer i frågan.
PS Så hä skriver Henrik Ennart i Svenska Dagbladet apropå sockret: Rekommendationen gäller fritt socker dvs tillsatt socker eller det som ingår i honung, sirap och fruktjuice. Inte det som ingår naturligt i grönsaker och andra livsmedel.
PSS Tittade just på PLUS från förra torsdagen, om kycklingfilé som förlorade massor i vikt när man tillagade den, cirka 40 % i genomsnitt.
Är verkligen ingen tillskyndare av vattenpumpad kyckling, men allt kött krymper ju vid tillagning. Cirka 25-35 % läser jag på olika sajter beroende på hur hårt man tillagar köttet. Kött innehåller ju massa vatten som delvis förångas. Hur mycket krymper en icke saltlakepumpad fryst respektive färsk kyckling i normalfall? Är det skillnad på fryst och färsk? Någon?
{ 5 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }
Vad skönt för de som inte hinner/orkar/kan fixa en enkel måltid själva, nu behöver de inte ha dåligt samvete för att det inte är bra att äta!
Affi: Jag kan inte uttala mig hur bra näringsmässigt den här rätten är i övrigt, men en massa socker behöver man i vart fall inte vara rädd för om man petar bort lingonsylten och gärna kompletterar med fler grönsaker.
Det finns ju en ganska högljudd diskussion om potatis är bra att äta eller ej till exempel, bland annat beroende på att potatis innehåller stärkelse och naturliga sockerarterna. Själv äter jag både potatis och potatismos. Tycker det är väldigt gott.
Ganska skoj är att Ulf och jag fortfarande äter potatis som vi odlat själva trots att vi är inne i mars. Nu börjar de få lite groddar men de kan man ju bara ta bort. Vi har ett bra förråd för potatisen och ingen brunröta förra säsongen. Mandelpotatisen är bäst!
Det verkar som om WHO vill räkna in en del naturligt socker i definitionen. Enligt artikeln i DN: ”Begränsningen gäller för alla slags socker i livsmedel, samt naturligt socker i honung, sirap, fruktjuicer och fruktkoncentrat.”
Hoppas att SLV och EU tar till sig den här definitionen så att t.ex. marmelad full med druvjuicekoncentrat inte kan få skylta med ‘utan tillsatt socker’ och framstå som mindre onyttig än annan marmelad.
Cathy: Håller absolut med. Var på den frågan för något år sedan men det är nog dags igen. Har du några bra exempel?
St Dalfour var märket jag tänkte på. (Hopplöst höga smala burkar med dyr marmelad)
När jag tittade efter på burken i butiken såg jag att det inte är specificerat mer än ‘fruktjuicekoncentrat’, Tveksamt om man får göra så, och hopplöst för allergiker.