Jag blir så trött på den allt vanligare föreställningen att vi konsumenter genom vår val ska ställa allt till rätta i världen. Nu senast menar en lantbrukare i dagens Svenska Dagbladet att vi konsumenter bär ansvaret för att svenska grisproducenter blir utkonkurrerade av billigare fläskimport från utlandet, där kraven på djuromsorg är lägre.
Självfallet ska vi ha möjlighet att kunna välja vilket kött vi köper, så självfallet ska alla produkter som innehåller kött ursprungsmärkas med vilket land djuren är uppfödda i. Det kravet har vi drivit i många, många år. Men viktigt är också att vi får märkning när det gäller köttkvalitet, smak, mörhet, uppfödningssystem etc.
Men att fläskproducenter blir utkonkurrerade av sina mindre nogräknade grannar är banne mig inte vårt fel.
Den skulden lägger jag dels på handeln och industrin, dels på politiken, dels på bönderna själva.
Den största boven är lockpriser. Alla livsmedelskedjor säljer ut kött till ständiga lockpriser där alla tävlar med alla för att ha det absolut billigaste erbjudandet. Det trycker ner priset till bonden. Här är ett inlägg där jag utvecklar mitt resonemang.
Att det skulle vara dyrt att ursprungsmärka begriper jag inte. Använd skrivaren som snudd på varje timma ändrar bäst före datum på livsmedelsförpackningarna till att också skriva vilket land djuret kommer från, så slipper man trycka om förpackningarna så snart man ändrar köttråvara. Så enkelt är det.
Och livsmedelskedjor med hög svansföring i miljöfrågor, som Coop, bör väl garantera att köttet de säljer kommer från djur som har haft det hyfsat, så slipper vi stå där och vända och vrida på förpackningarna. Vill de sälja billigt kött med osäker djurhantering, så märk ut det på förpackningen, ”rödmärk” förpackningarna.
Och fega politiker: se till att ställ krav på att kött som bereds i offentlig förvaltning, skolkök och vårdinrättningar köps in med minimikrav på djuromsorg. Det behöver inte vara svenskt, men djuren ska ha haft det gott nog.
Bönder: Ni får väl tuffa till er i prisförhandlingarna. Jag begriper inte varför tyska och danska bönder får mer betalt för sina grisar än svenska. Har de bättre förhandlare?
Så skyll inte på oss konsumenter. Ca 80 procent av det kött som säljs i butikerna är svenskt, d v s det som för tillfället är det land som har lagstadgade krav på rimlig djuromsorg i dag.
{ 7 Kommentarer… Läs nedan eller Skriv en }
Jag är otroligt trött på er som sen länge spridit
mantrat om det svenska köttets kvalitet och nu
dessutom lagt till ”närodlat”. Ge mig en storpack
fläskkarre från Danmark eller Nigeria (!) och jag
slår till om priset är 40 kr kg eller lägre. Och det
utan att skämmas. Vi lever i en internationell
värld och då kan vi inte vara nationalister när
det passar oss. SD beskylls ju f.n för att vara
nationalister och Sverige kramare. Ni bonde-
kramare använder samma argument.
Nej Fredrik, jag hävdar inte att svenskt kött har bättre kvalitet än annat, snarare tvärt om ibland. Men svensk djurskyddslag är strängare än andra länder och efterlevs den så har svenska grisar det i allmänhet bättre än danska, tyska och möjligen också nigerianska.
Måste knyta ihop djurskydds och arbetsmiljö, och dra slutsatsen att prislappen är viktigare än att människor och djur har det drägligt i produktions ledet.
En faktor som vi gjort oss blinda för hör i Sverige är att merparten av köttet först ska födas upp, sen samlas in och skickas via diverse distributörer, vilket gör att det är viktigt att spåra var djuren kommer från. Om vi i stället kunde köpa kött direkt från bonden skulle flera led som bidrar till kostnaden kunna kapas bort. Inför mobila slakterier och tillåt gårdsförsäljning.
Det går att se på detta ur många olika håll, allt är rätt på sitt vis, även bonden har rätt om en att det gnälls en del i den yrkeskåren. Det är i alla fall så att eftersom vi har en tuffare djurskyddslag är andra länder så blir det dyrare att föda upp våra djur och någonstans måste den pengen tas. Vill vi att djuren ska ha det bättre får vi också vara beredda att betala för det. Jag kan tycka att vi har en bra inställning i Sverige med att arbeta för att djuren ska må väl, det gör troligtvis att andra länder på sikt hakar på. Vi kan inte jämföra produkter som inte har samma förutsättningar i produktionsledet.
Det finns alltför få konsumenter som bryr sig om att djur plågas, gäller alla områden där vi utnyttjar djuren. Jag har jobbat mycket länge med djurrättsfrågor och tyvärr så är likgiltigheten stor för hur djuren har det och det verkar inte som om miljö/klimat heller har någon större betydelse vid val av produkter.
Jag har talat med samtliga butikschefer inom ICA, Coop, Willys i den stad där jag bor. De flesta håller med mig om att det är förfärligt vad djuren får plågas, men hänvisar till huvudkontoren och till den knivskarpa konkurrensen. Konsumenterna avgör säger dom. (Nu i grilltider och hos alla kockar och receptmakare så finns det inga skrupler om att de och konsumenter använder produkter som innebär passivt djurplågeri.) Vad butikschefer- och personal säger till mig är att det är prislappen som avgör i de flesta fall, så konsumenterna är i stort likgiltiga för hur djuren haft det om priset är högre för bättre uppföding (slakt och transport är desamma för alla djur) än för kött och fläsk som kommer från det vansinniga djurplågeriet.
Det är bra om kött och fläsk märks, men förbättringen för djuren blir inte mer än marginell, eftersom det handlar om kostnaden för matkassen. Det enda vettiga är att inte konsumera animaliska produkter eller att dra ner radikalt på konsumtionen av dessa varor. Annat, såsom märkning, ekologiskt, närproducerat är bara krusningar på ytan sett till det enorma kött- fläskätandet som hela tiden ökar. Griskrakarna räcker inte till att mätta alla köttsugna om djuren inte massuppföds, transporteras och slaktas under hemska förhållanden.
Kanske föreningen Sveriges Konsumenter kunde titta över utbudet av veg.mat och
”pusha” för den maten på olika sätt. Det finns många läckra recept. Ni kanske skulle ha en receptsida.
Gunnel: Tack för tipset. För någon månad sedan skickade jag ett mejl till Coops duktiga matinspiratör Sara Begner och just föreslog att Coops skulle ta fram massor av goda vegetariska recept i en speciell receptbroschyr. Jag tror det är på gång, ska kolla upp.
(Bara en liten upplysning Gunnel, vår förening heter Konsumentföreningen Stockholm, vi är inte organisationen Sveriges Konsumenter. Däremot har vi mycket kontakt med dem, bl a sitter jag med i deras Livsmedelsgrupp).