SLV ger oss rätt – ät mindre kött

av Louise Konsumentkoll den 14 juli 2009

pepparbiff foto:creative common search busybrain.com

Var det någon som för tjugo år sedan tyckte att vi åt för lite kött? Knappast. Fast ändå äter vi ungefär 20 kilo mer kött i dag än då. Vi toppar nästan Europaligan när det gäller konsumtion av nötkött, till exempel.

180 gram kött- och charkprodukter stoppar vi i oss per dag och person, inräknat vegetarianer, åldringar och spädbarn. Det vill säga, många av oss äter mer.

Som exempel äter fyra av tio pojkar kött minst sex gånger i veckan, enligt en enkät av Svensk Köttinformation.

World Cancer Research Fund tycker det kan räcka med ett halvt kilo rött kött i veckan. Att äta mer ökar risken för vissa cancerformer slår de fast. Charkprodukter ska man undvika.

Livsmedelsverket håller med oss, vi bör dra ner vår konsumtion av kött och charkprodukter. Men än är verket inte berett att lägga till ett ytterligare kostråd, som vi har begärt, innan verket har gjort en ny matvaneundersökning.  Den planeras till 2010.

Det är OK. Bra att verket har frågan på dagordningen.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de blir synliga

Förra Inlägget:

Nästa Inlägg: