Sprättgrisar och ekohöns

av Louise Konsumentkoll den 09 juni 2010

Vilken dag! Studiebesök i strålande väder på två gårdar, inför Coops arbete med att uppdatera sin djuromsorgspolicy. På Springsta säteri byggs det för fullt. Lantbrukaren Henrik Larsén bygger om för 16 500 ekologiska höns som kommer att få sprätta och tugga gräs på hela 6 hektar mark. ( Här skulle jag lagt in några fina bilder, men jag råkade radera dem!)

Samtidigt åker Sprätthönsen – Coops egna varumärke för ägg från frigående höns inomhus  – ut ur ett annat hus på gården, till förmån för vanliga frigångshöns. Den bruna hönsrasen lämpar sig dåligt för frigång tycker Henrik, och Coop har krav på att Sprätthönsen ska vara bruna, för bruna höns ger bruna ägg. Bruna höns är är ofta, men inte alltid, mer otåliga och ”aggressiva” och kan börja plocka fjädrar på varandra som kan leda till infektioner och högre dödlighet. Åtminstone den bruna hönsras som används i storskalig hönsuppfödning.

Låt hönsproducenten själv välja vilken ras han/hon vill ha och lägg er inte i om det är av brun eller vit ras har jag uppmanat Coop i många år. Nu äntligen ska det bli ändring av lovar Coop. Sprättägg ska också kunna värpas av vita höns och därmed vara vita. Inte en dag för tidigt säger jag. Det borde ha varit gjort för länge sedan.

Nu gäller det att vi konsumenter också begriper att bruna ägg varken smakar bättre eller är bättre på andra sätt. Det antagandet bygger på en myt och föreställning om att bruna ägg kommer från en mer gammaldags och småskalig produktion där hönorna går ute och pickar i små gulliga flockar. Fel, fel, fel.

Efter det besöket åkte vi vidare till Christer Hyllander med sina fina grisar. På Strömsnäs gård finns ca 180 suggor,smågrisar och slaktgrisar. Alla utom slaktgrisarna går på djupströbäddar i stora boxar. Slaktsvinen har gott om halm att sysselsätta sig med. Nej,Christers grisar är inte ekologiska, men de har ett hyfsat gott grisliv ändå vill jag påstå. Och de har god hälsa med låg dödlighet.

Tack Micke Robertsson, Coops miljöchef samt Peter och Jens på U&W  för en härlig och lärorik dag!

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

{ 4 Kommentarer… Läs nedan eller Skriv en }

Affi 09 juni 2010 kl 10:45

Vad trevliga studiebesök i verkligheten! Kul att du visar på goda exempel, det finns många lantbrukare som sköter om sina djur exemplariskt eftersom djuren då producerar som bäst och mest.

Svara

Minna 18 juni 2010 kl 21:57

Skönt att höra om grisar som har det bra! Man trodde knappt att det fanns några längre…

Svara

Gunnela Ståhle 25 juni 2010 kl 21:21

Jag har framfört till COOP att det är vetenskapligt dokumenterat att bruna höns passar sämre till system med frigående höns (typ sprättägg) eftersom de är mer agressiva och benägna att hacka än vita värphönshybrider. Därför finns detta även som ett allmänt råd i Jordbruksverkets djursskyddsföreskrifter. Det är att vilseleda konsumenterna att ge en bild av att bruna ägg på något sätt är mer ”naturligt” än vita ägg.

Svara

Louise Konsumentkoll 26 juni 2010 kl 18:30

Och jag själv har framfört till Coop för många, många år sedan att det var idioti att Coops ”sprättäggskoncept” innebar att äggen skulle vara bruna, d v s värpta från den vanlia bruna hönan. Och som sagt, jag trodde att de hade tagit bort den dumheten för länge sedan. Men inte. Nu blir det gjort i alla fall. Alldeles för sent. Riktigt slarvigt av Coop att det har dröjt.

Svara

Avbryt svar

Svara till Affi:

Kommentarer måste godkännas innan de blir synliga

Förra Inlägget:

Nästa Inlägg: