≡ Menu

Trender och tomater

Vence_tomater från förr

Tomater från år 1928 – kan det vara något? Jag spår att nästa trend när det gäller mat – efter naturligt, äkta och nära –  blir ”mat från förr” eller ”efter gammalt recept”. På marknaderna i byarna i närheten av Nice hittade vi olika sorters grönsaker uppdrivna från fröer från förr i tiden. Tomaterna här kostade 80 kronor för tre stycken och smakade –  ingenting.

Det var inte alls bättre förr. Växtförädlingen har gjort framsteg.

Tyvärr gäller inte framstegen de ekologiska tomater som säljs här hemma. Jag har prövat Ängalmarks tomater tre gånger. De smakar heller ingenting. Har försökt med ekologiska småtomater, både körsbärs- och babyplommontomater. Antingen smakar de ingenting eller också är de sura. För säkerhets skull har jag nu gjort en blindtest på jobbet. Är det mina smaklökar det är fel på? Icke så! De spanska helt vanliga cocktailtomaterna var  avgjort bäst. Sex av sju kolleger rankade dem som absolut godast. Utan tvekan.

Ska Coop sälja ekotomater för mellan 100 och 130 kronor kilot ska de banne mig smaka gott också. Gör det inte det har de inget på butikshyllorna att göra. Hur ekologiska de än är!

Svenska vanliga tomater smakar heller ingenting numera men det är en annan historia. Det är inte säsong än.