≡ Menu

35 procent av fisken är odlad

Kungsfenan får hållbar fiskenäring 2009 tilldelas Dr Abraham Iyambo och Dr Joe Borg  I förra veckan var jag på seminarium samt festlig, proffsig och tänkvärd utdelning på Göteborgsoperan av priset ”The Swedish Seafood Award”, Kungsfenan.

Här är några av många aha –upplevelser:

  • Namibias fiskeriminister, en av pristagarna, berättar om detta unga lands arbete för att säkra ett levande hav och hållbar fiskeproduktion. Bl a om hur de efter självständigheten har arbetat med att med hjälp av hårda böter och fängelsestraff har fått bukt med det omfattande illegala fisket. Fisket och fiskeindustrin blomstrar i dag.
  • Jag blir lika förvånad varje gång jag hör det: Ca 35 procent av den globala fiskekonsumtionen är av odlad fisk. Kina är storproducent.
  • 20 procent av världens fiskbestånd är underutnyttjade, 53 procent är utnyttjade till fullo och 23 procent hårt överexploaterade.
  • 4,5 miljarder människor får minst 15 – 20 procent av sitt proteinbehov av fisk. I fattiga kustnära trakter står fisken för en mycket stor andel av näringsbehovet. Fisk är ”rich food for poor people”.

Tack arrangörerna för Kungsfenan, bl a Västra Götalandsregionen, Svensk Fisk och Swedbank för en lysande kväll!

Comments on this entry are closed.

  • Minna 18 februari 2010, 21:31

    Roligt att höra att Namibia lyckats bra med fisket! Efter att ha läst Isabella Lövins bok ”Tyst hav”, kändes det ganska deppigt. Men undrens tid är kanske inte förbi, alltså?