≡ Menu

50 000 ton kött dras tillbaka- vilken soppa!

BBC rapporterar enligt Ekot att 50 000 ton köttprodukter ska dras tillbaka från butiksdiskar och lagercentraler för man misstänker hästkött där det inte ska vara hästkött. Eller rättare sagt DNA från häst. Handlar det om att man har kört hästkött i anläggningarna och därefter nöt- eller fläsk och så har det kommit med pytterester av hästköttet med i nötköttet?  Eller är det fusk och bedrägeri? Troligen lite av varje beroende på. Eller också kanske det är falsklarm.

Vad i hela fridens dagar ska man göra med alla återtaganden från butiksdiskarna? 50 000 ton kött? Inte slängs det väl? Eller har världen blivit galen?

Klart är i alla fall att DNA analyserna numera är så förfinade att man kan hitta spår av DNA i mycket låga koncentrationer och då gäller det att rengöra maskinerna mellan olika köttslag. Något som har gått upp för livsmedelstillverkare och kontrollanter med stor tydlighet den senaste tiden.

En usel soppa har det blivit av alla köttlarm. Den soppan ska vi försöka reda ut under politikerveckan i Almedalen där vi ordnar ett frukostseminarium torsdag 4 juli. Mer information kommer.

Här är BBCs rapportering. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-22098763

Här är Ekots fortsatta rapportering i dag torsdag 11/4 http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5501670

 

 

 

Comments on this entry are closed.

  • Allmogesson 10 april 2013, 22:20

    Det var bättre förr, i alla fall med maten.
    Då gick det att lita på grejerna när det fanns ett lokalt mejeri, slakteri m.m. med lokala bönder bakom. Nu är det som ovan sagts en soppa och KF är en av de inblandade.
    Men ingen kan klaga för vår livsmedels- och jordbrukspolitik har utformats av en enig riksdag och regering.