Jag tillhör också Carola Magnussons fans, men blir väldigt konfunderad när jag läser Carolas inlägg på Aftonbladets debattsida om tillsatser, GMO och att alltid laga mat från grunden. Lisa Förare Winbladh, matskribent, dietist och matnörd är också kritisk till debattartikeln. Jag instämmer i Lisas kloka ord och dessutom kan hon formulera sig tusen gånger bättre än jag. Så läs Lisas blogg här.
Relaterade inlägg:
{ 28 Kommentarer… Läs nedan eller Skriv en }
Jag tycker Lisas blogg var välbalanserad och jag stämmer in i kören om tillsatsers var eller inte vara!
Man säger att vi är ”onyanserade” men vad det är i debatten som är ”onyanserat” kan man inte riktigt svara på. I själva verket är det så att det ordvalet är felaktigt, – - obekväma, är det ord som man borde välja, eftersom vi utgör ett hot mot matindustrins grova vinstmaximeringarna som hittills förekommit!
Titta bara på den offentliga måltiden!
Sedan spelar det ingen roll om det är tillsatser eller GMO, det är alltid någon som tjänar pengar på andras bekostnad, kunder, producenter, hela länder eller den biologiska mångfalden. Men istället för ”onyanserad” så använd gärna det rätta ordet, –obekväm.
Vi kommer att vara ”obekväma” ett tag till, tills vi ”känner” att det känns bra!
Uttryck som man bör vänja sig vid!
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/cancerfallen-kan-halveras_4795529.svd
här står det lite mera ”onyanserade” saker…!
Mer och mer forskning kommer!
ting ting!
Hej Camilla,
Fortsätt gärna att vara obekväm! Mycket gott kommer ut av det. Absolut!
japp japp! Nu skall jag till länsstyrelsen i Dalarna där händer det mycket intressanta saker!
Hej hej!
Camilla:
Du skriver: ”…ett hot mot matindustrins grova vinstmaximeringarna som hittills förekommit!”
Och varför skulle just matentreprenörer (matindustrin) inte få tjäna pengar på sin verksamhet?
Du påstår att man inte riktigt kan svar på vad som är ”onyanserat” i debatten. Därför hjälper jag dig med detta.
I debattartikeln står bland annat med mina kommentarer där till:
”Men vi har inga lagar som skyddar dem från gifter och tillsatser i maten.”
Är en direkt lögn då vi har en tuff livsmedelslag som tydligt reglerar detta.
”Det finns ingen forskning som tittat på hur E-numren samverkar i kroppen.”
Återigen den så kallade cocktaileffekten vars effekt ingen har lyckats bevisa. Det blir ju så väldigt märkligt med motsatt bevisbörda. Om detta skulle tillämpas inom alla områden skulle man ju kunna påstå precis vad som helst som en sanning så länge ingen kan bevisa det motsatta. Som att: Cocktaileffekten för kravodlad mat är inte prövad så då KAN den ju finnas och KAN visa sig vara farlig.
”Ta bara smakförstärkaren E621, natriumglutamat. I dag vet vi att höga halter går upp i hjärnan och dödar hjärncellerna.”
Allt blir för människan farligt i för höga doser så även vatten. Onyanserat.
”att alla dessa industriframställda tillsatser kommer få katastrofala konsekvenser.”
Här verkar det helt glömmas bort att de allra flesta av tillsatser är naturliga. Onyanserat.
”…ännu jobbigare att i framtiden fejsa hur barnen blev sjuka av snabbmaten.”
Så köpeköttbullar är farliga jämfört med de hemgjorda? Onyanserat.
”Köp alltid så rent och färskt som möjligt.”
Så det finns oren mat? Så färsk mat är alltså alltid nyttig? Onyanserat.
”Däremot dör allt annat – till och med biet som sätter sig på majsen eftersom den är så giftig.”
En direkt lögn och helt felaktigt. Dessutom finns inga GMO grödor i Sverige. Varför vill Carola skrämma upp svenska konsumenter helt i onödan. Onyansnerat.
Camilla tycker du att dessa citat är nyanserade?
Joakim,
”Återigen den så kallade cocktaileffekten vars effekt ingen har lyckats bevisa. Det blir ju så väldigt märkligt med motsatt bevisbörda.”
Fast för mig blir den motsatt bevis bördan när man säger ”det finns inget bevis för att det är farligt – låt oss stoppa det i maten”. Det ligger väl på företagen att kunna bevisa att det är ofarligt, inte tvärtom?
”Dessutom finns inga GMO grödor i Sverige.”
Men visst finns det väl det? GMO-potatisen Amflora odlas, sen finns olika försöksodlingar, och när det gäller bin så är väl det mest intressant de försöksodlingar med GMO-raps.
Jag tror att hon ville klämma in alltför många olika ämnen i samma artikel: varning för tillsatser, varning för GMO, barnfamiljer äter dåligt pga stress, köp ekologiskt. Dessutom kryddat med en del spektakulära påståenden som tex det om bina – hävdar man sånt kanske man kan ange en källa åtminstone? Det blev ett mischmasch av alltihop och det exakta budskapet är svårt att tyda.
En sak i artikeln känner jag mig nödgad att kommentera, och det är barnfamiljernas stress kring middagen. De flesta av våra grannar verkar äta middag vid 17 eller 17.30, så jag gissar att det är ganska vanligt förekommande. Undra på att man inte hinner annat än blanda pulvermos och mikra färdiga köttbullar då! Jag förstår inte varför det är så bråttom att få fram middagsmaten – det är ju inte som att barnen åker i säng direkt efter maten utan de är ute och leker.
Som småbarnsförälder (mina barn är 1, 5 och 7 år) har jag ännu inte sett så värst mycket av kvällsaktivitetsträsket, utan vi kan styra tiden de flesta av våra kvällar. Som jag skrivit här nån gång tidigare har vi valt att på lite sydländskt vis äta middag ganska sent, helst innan 19 men ibland blir det lite senare ändå. Detta ger oss tid att laga riktig mat, medan barnen ser Bolibompa och äter grönsaker – eller är ute och leker på gården vilket de gärna gör såhär års, då märker de inte ens att de borde vara hungriga. Och när maten står på bordet är det en naturlig brytpunkt mellan ”dag” och ”kväll”, då säger man hejdå till kompisarna för dagen. Att, som vissa gör, låta kompisarna sitta på rummet och vänta är ju vansinnigt stressande för barnet och sabbar alla former av måltidsro. Vet man att man lekt klart för dagen kan man sitta och äta lugnt.
Vår sena middagstid betyder att vi sällan serverar industritillagad mat hemma. Visst ledsnar man på sina egna rätter (även när man har ett rullande sexveckorsschema!), men de gånger vi faktiskt köper industrimat blir vi vuxna oftast besvikna. Idag behövde vi ha ätit färdigt kl 17.40 och därmed blev det färdiglagad mat. Valet föll på Findus frysta ”minibiffar” (http://www.findus.se/produkter/familjeratter/familjekoket/minibiffar/). Innehållsförteckningen var helt ok. Såsen var faktiskt jättegod! Men ”biffarna”… De hade den där lite lösa konsistensen man fick i skolan (där de ibland kallades järpar eller pannbiff eller hackad leverbiff, ni vet). Och de var ju på tok för få! Man blir mätt ganska fort av potatis och morötter man man står sig inte så länge om måltiden till 90% består av detta. Eftersom biffarna inte är helt kött kunde det gott varit 25% biffar. På liknande sätt blir man ofta besviken av köpmat. Potatissallad – bara hälften är potatis (som är en billig råvara!), resten är gegga. Pytt-i-panna, mest potatis och lök – ”köttet” smakar just inget, fryst ”pasta carbonara” – italienarna skulle gråta…
Undrar om man ens får skriva såhär långt.
Hursomhelst. Mat är viktigt för mig, den måste vara god. Måltiden är familjens samlingspunkt och den skall vara mer än bara en chans att fylla magen, och det fort!
Svar till joakim.
Kära Joakim!
Jag svara på dina svar nedan, så du ser vad jag svara /camilla
”Du skriver: ”…ett hot mot matindustrins grova vinstmaximeringarna som hittills förekommit!”/ joakim
”Och varför skulle just matentreprenörer (matindustrin) inte få tjäna pengar på sin verksamhet?/ joakim
Svar:(matentreprenörer som du så gulligt säger är inte dem jag pratar om! Istället för matindustrin kan vi säga ” det matindustriella komplexet” Titta på hur det ser ut i den offentliga måltiden tex …Hum vad skall vi ta, -Sodexho!” skall vi ta och titta på vad det kan innehålla:
Här kommer det:
Potatismos
Vatten, potatismos (potatisflingor (potatis, stabiliseringsmedel (E 450), antioxidationsmedel (E 223, askorbylpalmitat)), kryddextrakt,
emulgeringsmedel (mono- och diglycerider av fettsyror), skummjölkspulver, salt, vegetabiliskt fett, vegetabilisk olja, mjölksocker,
förtjockningsmedel (kalciumalginat, xantangummi), stabiliseringsmedel (E 450, E 339), mjölkprotein, maltodextrin,
klumpförebyggande medel (E 340), socker, arom (bl a selleri)), majsvälling (skummjölkspulver, stärkelse, vegetabilisk olja,
invertsockersirap, natriumkaseinat, mjölksocker, maltodextrin, salt, mineraler, vitaminer), flytande margarin (vegetabilisk olja, vatten, vassle, salt, emulgeringsmedel (härdad vegetabilisk olja, sojalecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, surhetsreglerande
medel (citronsyra)).
Svar: Joakim, potatismos innehåller enligt mig; Potatis, smör (grädde, salt 1,8%, mjölksyrekultur) möjligtvis mjölk kanske vatten, salt och peppar! Och du påstår att vi skulle vara onyanserade?! Det potatismoset från Sodexho är onyanserat!
Var någonstans i industri potatismoset ser du att våra barn lär sig om råvaran och dess ursprung?
Jag kan rada upp några ämnen åt dig så får du se vad de kan ställa till med, eller köp Linda Sahlins bok: här så kan du läsa själv och beställa den!. http://www.lindasahlin.se/Om-mig.htm
Skall vi ta något annat som ”låter” nyttigare?
Kycklinggryta med röda bönor
Kyckling (kyckling, vatten, glukos, saltnatriumblandning (salt, surhetsreglerande medel (citronsyra), bakpulver (natriumbikarbonat)),
karamellfärg (sockerkulör)), grädde, röda bönor (röda kidneybönor, vatten, salt), tomat, vatten, lök, majsvälling
(skummjölkspulver, stärkelse, vegetabilisk olja, invertsockersirap, natriumkaseinat, mjölksocker, maltodextrin, salt, mineraler,
vitaminer), rapsolja, asiatisk fond (vatten, druvsocker, salt, kycklingarom, arom (citrongräs, chili, koriander, kokos), socker,
stärkelse, vitlökspulver, kryddor (kaffirlime, gurkmeja), kryddextrakt, vegetabiliskt fett), stärkelse, hönsbuljong (salt, maltodextrin,
arom (bl a kyckling), stärkelse, jästextrakt, kycklingkött, animaliskt fett (från kyckling), lök, vegetabiliskt fett, kryddor, kryddextrakt),
tomatpuré (tomat, salt), brun farin (socker, maltodextrin, rörsockersirap), salt, chilipulver (chilipeppar, salt, spiskummin, oregano,
vitlök), citronjuice (citronjuicekoncentrat, konserveringsmedel (E 224)), spiskummin, soja (vatten, färgämne (sockerkulör), salt,
äkta kinesisk soja (bl a vete), socker, konserveringsmedel (natriumbensoat)).
Joakim varför allt socker? Massor med socker; kan du räkna alla ämnen som är socker och omvandlas till socker i denna ”nyttiga” rätt från Sodexho? Är det redligt anser du? Detta är maten som våra utsatta grupper får, vissa via skattemedel (våra barn och sjuka) och vissa får betala dyra pengar för (våra äldre som är en betalande kund utan konsumenträtt) Vi kan fortsätta ett tag till jag har hela deras innehållsförteckning till allt de tillagar! / Camilla
”Du påstår att man inte riktigt kan svar på vad som är ”onyanserat” i debatten. Därför hjälper jag dig med detta.”/joakim
I debattartikeln står bland annat med mina kommentarer där till:
”Men vi har inga lagar som skyddar dem från gifter och tillsatser i maten.”
Är en direkt lögn då vi har en tuff livsmedelslag som tydligt reglerar detta./ joakim
Svar: Här är det intressant det du skriver, eftersom du missat det så kommer en innehållsförteckning till på en smått” helig” rätt i Sverige: / Camilla
Dillkött
Nötkött (nötkött, salt, stärkelse, brynt socker), matlagningsgrädde (grädde, stabiliseringsmedel (karragenan)), majsvälling
(skummjölkspulver, stärkelse, vegetabilisk olja, invertsockersirap, natriumkaseinat, mjölksocker, maltodextrin, salt, mineraler,
vitaminer), vatten, morot, flytande margarin (vegetabilisk olja, vatten, vassle, salt, emulgeringsmedel (härdad vegetabilisk olja,
sojalecitin), konserveringsmedel (kaliumsorbat), arom, surhetsreglerande medel (citronsyra)), lök, stärkelse, dill, socker, ljus
kalvbuljong (salt, maltodextrin, stärkelse, köttextrakt, vegetabiliskt fett, arom (bl a jästextrakt), lök, jästextrakt, kalvkött, gurkmeja,
antioxidationsmedel (E 310, E 320)), ättika, salt, vitpeppar KRAV.
– (Men vad innehåller nötköttet… stärkelse och brynt socker!) majsvälling, varför har man i majsvälling.. och var kommer majsen ifrån, hur är den transporterad, uppodlad osv …invertsockersirap, och några till olika socker ämnen. Spännande!) Måste man verkligen ha alla dessa ämnen i dillkött? – Står det så i kokboken?/ Camilla
”Det finns ingen forskning som tittat på hur E-numren samverkar i kroppen.” /joakim
Återigen den så kallade cocktaileffekten vars effekt ingen har lyckats bevisa. Det blir ju så väldigt märkligt med motsatt bevisbörda. Om detta skulle tillämpas inom alla områden skulle man ju kunna påstå precis vad som helst som en sanning så länge ingen kan bevisa det motsatta. Som att: Cocktaileffekten för kravodlad mat är inte prövad så då KAN den ju finnas och KAN visa sig vara farlig./joakim
Svar:(Här skall du få dig ett klipp att titta på, jag tycker att det säger mycket det när det gäller denna fråga Joakim) Klicka på länken så får du lite mera info ang tillsatser och vilka hälsorisker de kan ställa till med men ta dig tid, det är klippet där Agneta Dreber berätta om just den forskningen men får backa: http://www.tv4play.se/hem_och_fritid/matakuten?videoId=1.1265088 )/ Camilla
”Ta bara smakförstärkaren E621, natriumglutamat. I dag vet vi att höga halter går upp i hjärnan och dödar hjärncellerna.”
”Allt blir för människan farligt i för höga doser så även vatten. Onyanserat.”/joakim
Svar:( jag tror säkert att föräldrar till de barn som blivit drabbade och allergiska pga just E621, tycker att du är nyanserad nu, – även vuxna visar allergiska reaktioner på just detta ämne! Jag har några exempel i min databank som matupproret har samlat på sig). Fast det är klart, det är ju upp till dessa föräldrar att överbevisa kemtekniska industrin på egen bekostnad att det är just det ämnet deras små blivit sjuka av. Samma för bonden, om bonden får cancer av bekämpningsmedel användningen eller hur, många hinner med rättegången, hur många orkar med den? Här kan ni prata med Anders Munters hur det går till. Jag tycker att du skall klicka på länken med Agneta Dreber och Bert Karlsson och jämföra dessa ämnen med vatten igen och titta på hur din jämförelse låter, – på riktigt!)/ Camilla
”att alla dessa industriframställda tillsatser kommer få katastrofala konsekvenser.”
/joakim
Svar:( klicka på länken igen och så kan du höra av dig till Svenska sjukhustandläkarna också och höra vad kostnaderna blir bara pga allt socker, där har du en konsekvens!)./ Camilla
”Här verkar det helt glömmas bort att de allra flesta av tillsatser är naturliga. Onyanserat.”/joakim
Svar:(Vi vet att 316 st är godkända och 110 av dem finns det kända hälsorisker med, de skall bort! Vi vet också att det finns runt 4 000 arom ämnen som inte är stämplade som tillsatser, vi vet att man har annat också som inte är just E-nummer) Glöm inte att det finns en tips funktion på sajten, där kommer det in rätt mycket från ”insidan” av det matindustriella komplexet./ Camilla
”…ännu jobbigare att i framtiden fejsa hur barnen blev sjuka av snabbmaten.” /joakim
Svar: Joakim, menar du att snabbmaten är nyttig?/camilla
”Så köpeköttbullar är farliga jämfört med de hemgjorda? Onyanserat.”/joakim
Svar:(de badas i kotalg som också används i Tvål och lim därav fis doften – mamma Scans köttbullar, men du har ju tillgång till innehållsförteckningen så läs den och läs Linda Sahlins bok den är inte så tjock men väldigt informativ)
Här får du min innehållsförteckning på köttbullar:
Nötfärs eller älgfärs, Salt, en ekologisk äggula, Vitpeppar KRAV, Kryddpeppar, 1 riven ekologisk gul lök.
Rulla och stek i smör! Vill du fixa till konsistensen så ta ströbröd från surdegsbröd bakat på biodynamiskt odlat mjöl och blanda med vatten!/camilla
”Köp alltid så rent och färskt som möjligt.”
”Så det finns oren mat? Så färsk mat är alltså alltid nyttig? Onyanserat.”/joakim
Svar:På frågan finns det oren mat, ja det är ju en definitionsfråga eller hur!
Är det onyanserat att ju längre Shelf- life, ju mera pengar tjänar man, och ju längre shelf- life ju mera tillsatser). Joakim, Maten skall vara GOD, REN OCH RÄTTVIS! Och när jag skriver det så gäller rättvisheten även för producenten i Sverige, bonden alltså han eller hon som står och sliter fram bra råvaror och som är smått underbetalda och knappt överlever. Det är även dem Carola kämpar för. Det är bonden som odlar eller föder upp maten) Men jag tror inte bonden menade att allt utfyllnads mtrl skulle in där i köttet tex..) Hur mycket pengar får bonden per kilo kött från slakterierna? Hur mycket pengar tjänar man från det matindustriella komplexet när man processat sönder en bra råvara med och säljer det som något det inte är, tja du ser ju själv../camilla
”Däremot dör allt annat – till och med biet som sätter sig på majsen eftersom den är så giftig.”
En direkt lögn och helt felaktigt. Dessutom finns inga GMO grödor i Sverige. Varför vill Carola skrämma upp svenska konsumenter helt i onödan. Onyansnerat.”/joakim
Svar: Här får du backa lite mannen, det finns visst GMO i Sverige, man hittar det vid varje testning i den maten du hyllar, kolla mätningarna själv, det kallas kontaminering: Vid 2009 års livsmedelskontroll befanns hela 22,2 % av testade för otillåtna GMO innehålla just detta.
SLV hävdar att det ”endast” var 10% som innehöll otillåtna GMO.
2009 testades 39 livsmedel för GMO innehåll av dessa prov var 13 soja och 8 majs.
SLV anger i SVD att i princip finns ingen okontaminerade produkter kvar av dessa grödor.
2008 innehöll 35% av alla livsmedel (soja,majs) GMO.
2009 års test analyserades 9 ris och 9 linfrö(otillåtna GMO)av dessa innehöll 2 prover ris och 2 prover lin otillåtna GMO vilket blir 22,2% (inte 10% som SLV hävdar)
Så med tanker på att man har testodligar i Sverige så finns där kontamineringen och vill du veta mera om bin och deras aktiviteter när det gäller GMO så gå in och titta på biodynamiska föreningen och kanske antroposoferna. Inte har du väl missat bi debatten som pågått?/Camilla
”Camilla tycker du att dessa citat är nyanserade?” / joakim
Svar: Joakim, – är det bra att våra barn och deras barn växer upp utan att kunna laga mat? Var någonstans blir det folkhälsa av det? Är det bra att våra bönder stänger igen och lägger ner sina verksamheter och vi blir utan ett livskraftigt jordbruk? Hur länge blir det hållbart att all mat skall importeras till landet i klimat debatten? Är det bra att vi ”byter ut” riktiga råvaror mot kemiskt substitut för att det skall bli billigare för vem? För det matindustriella komplexet? Eller för konsumenten, den personen med plånboken som skall köpa köttbullar som luktar fis, enligt dig! Eller skall vi tänka hållbar utveckling och småskaliga lösningar för framtidens generationer?
Joakim du måste se hela tårtan inte bara tårtbiten!
När det gäller cocktaileffekten och oberoende forskning så kan jag säga så här; – vi jobbar på det! Räkna aldrig bort folkets kapacitet att ta till sig information, kalla oss amatörer eller onyanserade hur mycket ni vill men vi är här för att stanna!
Tjing tjing!
Hälsningar ”onyanserade” Camilla
förlåt Louise för långt svar men det går inte att svara honom utan att upprepa hans frågor!
Godnatt på er från Svärdsjö´!
http://hygienkonsult.blogspot.com/2010/03/nagra-tankar-om-landet-brunsas-del-7.html
Hej, Camilla!
Du verkar onekligen ha gått igång på min kommentar där jag bevisade det onyanserade i debattartikeln. Kul! Dina svar (eller svar och svar du glider undan ogenom att skriva om annat och svarar på mina frågor genom att ställa frågor) på mina kommentarer bevisar ju bara det som står här i rubriken att matdebatten faktiskt har löpt amok.
Du radar upp innehållsförteckningar på rad som om vi andra vore lite dumma i huvudet, som vi inte på egen han kan läsa och göra aktiva val. Du hänvisar till en bok som om allt som står att finna i böcker per automatik är en sanning. Du kanske även tycker att main kampf är en käck bok?
Ta en titt här vetja: http://www.facebook.com/?sk=2361831622#!/group.php?gid=194052988159
Till skillnad från dig tycker jag att företag ska få tjäna pengar på sin verksamhet, så även livsmedelsföretag eller matentreprenörer som jag så gulligt uttrycker mig. Företagens viktigaste inkomstkälla är nöjda kunder i annat fall är de tämligen snart borta från marknaden. Eftersom Sodexho, som du nämner är så stora har de antagligen nöjda kunder. Men du kanske inte tror på marknadsekonomi utan förespråkar planekonomi som i Nordkorea inte visat sig vara så lyckat.
Att jämföra tillsatser med bekämpningsmedel som används på åkrar är ett lågvattenmärke utan motstycke. Onyanserat är bara förnamnet.
Jag vet inte hur mycket Bert Karlsson har forskat inom området men eftersom du hänvisar till honom har han säkert en doktorsexamen inom ämnet.
Jag menar att det finns mycket snabbmat som är nyttig men det finns även onyttig snabbmat. Precis samma sak som när du gör din egen mat från grunden hemma i ditt kök den kan både bli onyttig men även nyttig, förståss.
Det finns förståss billiga köttbullar med tillsatser, som då oftast heter stekbullar eller något annat, men det finns likväl synnerligen bra frysta köttbullar med bra råvaror. Båda fyller sin funktion för tro det eller inte råd att köpa det dyrare alternativet.
Kul att ni jobbar på att bevisa en effekt som hittills inte har kunnat bevisas. Lycka till! Men INNAN ni lyckats bevisa denna effekt håll inte på att skräm upp folk med något som inte finns.
Gällande GMO hänvisar jag till http://www.konsumentforeningenstockholm.se/upload/Rapport_KfS_april2010_Maten%20vi%20äter_Gamla%20och%20nya%20matmyter.pdf
där det bland annat står följande:
”I EU finns det några genetiskt modifierade växtsorter som är godkända för användning inom livsmedelsproduktion, till exempel soja, majs och raps. Men de största livsmedelskedjorna i Sverige ha valt att inte sälja några livsmedel med GMO. EU-lagstiftningen ställer hårda krav på märkning, det vill säga information på förpackningen. Som konsument ska man ha möjlighet att göra ett medvetet val mellan genetiskt modifierade produkter och konventionella produkter. Små mängder GMO kan hamna i ett livsmedel oavsiktligt, till exempel om en konventionell majs mals i en kvarn där man också har malt genmodifierad majs. I dessa fall behöver livsmedlet inte märkas om företaget kan visa att inblandningen är oavsiktlig. I dessa fall får högst 0,9 procent av råvaran vara godkänd GMO.
Livsmedelsverket uppger att de vid sina stickprovsundersökningar hittar spår av GMO i ungefär vart fjärde prov, men att nivåerna hittills inte har varit i närheten av gränsvärdet 0,9 procent.
Kött, mjölk och ägg från djur som har utfodrats med genetiskt modifierat foder är inte genetiskt modifierade produkter och behöver därför inte märkas enligt lagen. Det gäller även kläder som är gjorda av genetiskt modifierad bomull.
Livsmedelskedjorna Coop, Ica och Axfood säljer inte livsmedel med GMO. Enligt Livsmedelsverket hittar man bara livsmedel med genmodifierade ingredienser i butiker som säljer amerikanska livsmedel. ”
Joakim, börja med att applådera din nyanserad ton, både mein kampf och nordkorea känns inte alls att ”löpa amok”!
Men igen,
”Det blir ju så väldigt märkligt med motsatt bevisbörda”
Varför tycker du att det blir motsatt bevisbörda att begära av företag att det de använder i min mat är helt säkert ofarligt, istället för att vi ska utgå ifrån att det är ofarligt tills någon bevisat att det farligt?
”stickprovsundersökningar hittar spår av GMO i ungefär vart fjärde prov, men att nivåerna hittills inte har varit i närheten av gränsvärdet 0,9 procent”
Nu är jag ju inte hygienkonsult, vilket låter väldigt fint och viktigt, men hur många gånger jag än läser det kan jag inte få det till att det ”finns inga GMO grödor i Sverige”. Kanske måste jag som du jobba inom livsmedelsindustrin för att tolka det så. Men jag läser det till att man hittar spår av GMO och att det är i ungefär vart fjärde prov tycker jag är ganska ofta. Men du menar att jag läser fel och att, iallafall om man är hygienkonsult, läser man att det står ”Inga spår av GMO hittades”?
Cornfed: Håller med om att det var dumt av mig med jämförelsen av mein kampf, ja det var av mig onyanserat.
Sedan ställer du en fråga till mig som låter: Varför tycker du att det blir motsatt bevisbörda att begära av företag att det de använder i min mat är helt säkert ofarligt, istället för att vi ska utgå ifrån att det är ofarligt tills någon bevisat att det farligt? Den är lättbesvarad då allt som används i vår mat SKA kunna bevisas vara ofarlig annars får den inte säljas. Med andra ord får inga ”grejer” användas utan att det har rent vetenskapligt kunnat bevisas vara ofarligt.
Att jag sedan inte är någon försvarare av tillsatser är en helt annan fråga. Det jag efterlyser är dels nyanser i debatten men i synnerhet att inga lögner ska få basuneras ut (som i nämnd debattartikel) utan motreaktioner.
Gällande GMO har jag inga tolkningar alls utan utgår från att denna konsumentföring har kommit fram till rätt slutsatser.
Fråga till dig: Vad är så farligt med GMO-spår i våra livsmedel? Har någon dött, har någon blivit sjuk?
Joakim,
Du Skriver:
”då allt som används i vår mat SKA kunna bevisas vara ofarlig annars får den inte säljas. Med andra ord får inga ”grejer” användas utan att det har rent vetenskapligt kunnat bevisas vara ofarlig”
Men det ointressant och inte vad det handlar om, den bedömning görs ju på enskilda substanser. Vad cocktaileffekten handlar om, om du nu inte förstått det, är vad som händer om man blandar dessa enskilt godkända substanser med varandra. Alltså ett enormt antal kombinationer.
Om du menar att det är rent vetenskapligt bevisat att all vår mat med tillsatser i är ofarlig, är det ju en lögn från dig.
—
Du skriver:
”Gällande GMO har jag inga tolkningar alls utan utgår från att denna konsumentföring har kommit fram till rätt slutsatser. ”
Vilket jag antar du tog ifrån http://www.konsumentforeningenstockholm.se/uploadRapport_KfS_april2010_Maten%20vi%20äter_Gamla%20och%20nya%20matmyter.pdf
där det bland annat står (en liten bit efter det du valde att citera) följande:
”Vi menar att påståendet är sant eftersom det inte finns några livsmedel med uttalat innehåll av GMO att köpa hos våra stora livsmedelskedjor. Å andra sidan existerar det uppenbarligen nischade butiker med amerikanska produkter i Sverige som säljer livsmedel med uttalat innehåll av GMO. Dessutom kan det finnas spår av GMO (max 0,9%) även i svenska
livsmedel. Så på sätt och vis kan även ”falskt” vara rätt svar.”
Att du då skriver:
”Dessutom finns inga GMO grödor i Sverige. Varför vill Carola skrämma upp
svenska konsumenter helt i onödan. Onyansnerat”
Blir fel av dig. Jag inte vill säga att du ljuger eftersom vad de egentligen menar är ju ganska svårt att förstå, men helt klart måste väl vara att det finns GMO i Sverige, även om det inte är ett uttalat innehåll av GMO hos de stora livsmedelskedjor? Därför kan du inte säga att det inte finns några GMO grödor i Sverige. Du kan skriva ”det finns inte några livsmedel med uttalat innehåll av GMO att köpa hos våra stora livsmedelskedjor” men det är en annan sak.
—-
Du skriver:
”Fråga till dig: Vad är så farligt med GMO-spår i våra livsmedel? Har någon dött, har någon blivit sjuk?”
Om svenska konsumenter inte vill ha GMO i sin mat så ska det inte finns i maten heller. Om svenska konsumenter inte vill ha GMO-spår sin mat så ska det inte finns GMO-spår i maten. Att det då finns GMO-spår i maten tycker jag blir ett bevis på att livsmedelsindustrin fulständigt skiter i konsumenterna, så länge de inte behöver skriva ut att de gör det på förpackningen. Dina vackra och fina ord om vikten av nöjda kunder för företagen blir ju då bara till en falsk fasad då företagen inte tar något ansvar eller försvara konsumenternas intressen i det konsumenterna inte få ha någon inblick i.
Hej, Cornfed!
Gällande tillsatsers eventuella farlighet hänvisar jag till min egna blogg som du finner genom att klicka på mitt namn samt till dessa två sidor (där det även står lite om cocktaileffekten):
http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Godkannande/
http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/
Cocktaileffekten diskuterar jag först då effekten har kunnat bevisas. Under tiden oroar jag mig mer för vattenbristen i världen än för en effekt som inte finns.
Jag hävdar fortfarande att det inte finns några GMO-grödor i Sverige, däremot finns det spår av GMO som underskrider de gränsvärden som satts upp. Med bra mätmetoder kan du hitta spår av det mesta. Exempelvis kan du hitta livsfarliga bakterier i ris. Men så länge det underskrider gränsvärdena är det ofarligt.
Håller med dig att konsumenter som inte vill ha GMO-spår i sin mat ska slippa detta. Fast nu var det inte det som debattartikeln handlade om utan om en antydan till att GMO skulle vara farligt, vilket jag tyckte var onyanserat.
Ha De Gott / Joakim
Joakim!
Mine kampf…?!?
Planekonomi / marknadsekonomi…?!?
Vet du att den fria marknaden måste också styras upp!
Var någonstans har jag skrivit att man inte skall få tjäna pengar? men att tjäna pengar på andra människors bekostnad eller hälsa är INTE ok!
Att tjäna pengar på bondens bekostnad är INTE heller ok!
Att tjäna pengar på barnens framtid är INTE ok!
Att ställa frågan om jag anser att Carolas debatt artikel var nyanserad så säger jag
- JA Carolas debatt artikel är nyanserad! -Carolas hjärta ligger på rätt ställe i kroppen.
Men frågan till dig om du tror att våra barn lär sig om mat och dess ursprung med hel och halvfabrikat i allehanda kombinationer, den vill du inte svara på gör gärna det.
Varför skall inte folket/konsumenten få vara med och debattera? Att hänvisa till de sidor du gör, gör det hela intressant. Men eftersom du vet var du får tag på mig så kan vi nog ta fram lite information till dig, där du får se vilken skada GMO och mulitnationella ägare av generna också kan ställa till med.
Tillsatserna tillsammans i alla kombinationer och därigenom alla mängder är inte forskad på, anledningen till det kanske det matindustriella komplexet kan svara på, eftersom 70 % av forskningen INTE är oberoende (..har säkert något med saken att göra) ( dessa siffror kommer från jordbruksdepartementet). så har vi bara 30% kvar…
- Vill det matindustriella komplexet vara så snälla och skänka penger helt utan förbindelse till denna forskning, eftersom det ändå är dem som stoppar i det i maten så bör man inte kunna säga nej till det! och då utan att lägga tryck någonstans och bara låta forskarna forska och OM du hade titta på hela länken så ser du själv att uppgifterna inte kommer från Bert Karlsson utan forskarna du ser också vem eller vilka, jag tror att de är rätt meriterade.
Nääää — Farbror Joakim, vi kommer inte att försvinna, vi kommer inte att ge oss, vi kommer inte att ”lägga ner”. Vi kommer inte låta oss skrämmas genom att man kallar oss ”onyanserade”, –int´går vi hem å griner hos mor för dä int´!
Ni får helt enkelt rensa bort de tillsatser som det finns kända hälsorisker med och sedan tillverkar ni inga nya med sönderslagen molekylär struktur och kalla det för något annat…!
Dessutom anser jag personligen Camilla Sparring alltså, att Alla lobbister som håller till i EU skall registerars och ”alla deras korridor springade” i Bryssel skall registreras och dokumenteras för att man skall kunna gå tillbaka inför ämnens godkännande och följa upp hur allt gått till! När, var och hur!
Det är föresten inte marknaden som skall styra folket det är konsumenten som skall styra marknaden!
Du kan titta på Stubb – rapporten, den finns översatt på min sajt! Det är helt ok att ha den där, jag och därmed vi, har fått godkännt av Alexander Stubb själv.
Ingenting du säger går jag igång på… fortfarande, däremot, blir jag så less på att hela tiden höra att folkets röster är onyanserade. Du kan väl berätta var du jobbar någonstans Joakim så folk vet det, så de ser vilken håll du kommer ifrån!
Saltå Kvars Johan Ununger kan nog berätta en hel del för dig om just GMO. Om du vill lyssna villsäga.. Naturskyddsföreningen lika så, sveriges konsumetner, Greenpeace, KRAV bönder, ekologiska bönder, Navoho indianernas syn på GMO, CUL forskarna på SLU, tja det finns nog många, många som kan berätta för dig om GMO, Även bönder i Tyskland och på flera ställen i Europa, och säg inte att det inte finns GMO grödor i Sverige, de har test odlingar och för över 1 år sedan träffade jag en sådan svensk potatis bonde nere i skåne. Han var förbaskad på mig då jag hade en pin på mig där det stod Hej då GMO på, gå in och hämta info där tycker jag. Så nog finns det GMO grödor i sverige och sojan som transporteras in. Brasilien är inte Amerika vad jag vet, där kommer det in en del ifrån också, dels via lantmännen och dels ut i handeln. Där sedan SLV spårar det…
Konsumenten har röstat ner GMO 2 gånger tidigare denna gång fick vi inte vara med. men vi säger fortfarande nej – anledningen för mig är biologisk mångfald och därmed barnens framtid.
Maten skall lagas med handen nära hjärtat!
tjing, tjing
Hej, Camilla!
Vad arg du verkar vara. Håller med i mycket i det du skriver. Bland annat om detta om lobbyister som du ju själv är en. Går man in på din hemsida ser man att du lobbar för City Gross, Korrfabriken, Matkompassen, bara för att nämna några och i ditt inlägg lobbar du för Saltå Kvarn. Håller även med om att det är konsumenten som ska styra marknaden då det ju är precis så som det fungerar idag eftersom vi lever i en marknadsekonomi.
Du skriver hela tiden ”vi”. Vilka är då ”vi”?
Du skriver även att: ”Nääää — Farbror Joakim, vi kommer inte att försvinna,…” Jag har aldrig påstått en vilja av att ni ska försvinna, tvärtom då du gör ett bra jobb, så du behöver inte känna dig hotad.
Lite småkul blir det ju när du påstår dig representera ”follkets röster”. Jag är en del av detta folk men jag och troligen fler med mig håller inte med dig i dina slutsatser.
Gällande tillsatser litar jag, till skillnad från dig, på det som står här: http://www.slv.se/sv/grupp1/Markning-av-mat/Tillsatser-i-mat/Godkannande/
Vad barnen lär sig om mat, dess ursprung och matlagning anser jag vara föräldrarnas ansvar inte livsmedelsföretagens.
Vad det gäller GMO har jag kommit till samma slutsats som denna konsumentförening: http://www.konsumentforeningenstockholm.se/uploadRapport_KfS_april2010_Maten%20vi%20äter_Gamla%20och%20nya%20matmyter.pdf
Du har ett obehagligt tilltal till mig ja nästan oförskämd, varför detta blir mitt sista inlägg. Vem jag är och vad jag gör har egentligen inte med sakfrågan – den onyanserade matdebatten som löpt amok – att göra. Men okey jag har ett företag i vilket jag bedriver föreläsningsverksamhet, främst inom matsäkerhet.
Ha De Gott / Joakim
Till Carola Magnusson och Camilla Sparing och alla andra mattalibaner:
Jag är som bekant inte lika nyanserad och social som Lisa, så jag säger Ta er j-a matfundamentalism och dra åt helvete. Moralisera inte över de val jag gör och implicera inte att jag är en dålig mor bara för att jag inte rullar köttbullar åt Tioåringen. Och ta med dig din matfascistiska fanclub i kommentatorsfältet, och flytta långt ut i skogen och lägg snaror för älg och odla vete.
”Barn har rätt till god och näringsriktig mat” Och vem fan är du att definiera vad Tioåringen och jag tycker är god mat. Vi kanske gillar Mamma Scan. Vi kanske gillar Kalle Anka och Anna Anka och plastleksaker och annat skit som alla renhetspuritaner avskyr. Och det är vårt val.
Carola har rätt i en sak. Matlagning handlar om att prioritera. Jag prioriterar att jobba, att träna, att läsa, att leka med Tioåringen (well, rent teoretiskt så skulle jag kunna prioritera det i varje fall), att lyssna på musik och att blogga. Bland annat. Det kallas för livet, förstår du Carola. En del människor har andra intressen än matlagning. De är lyckliga ändå. Deras barn är lyckliga ändå.
Det är jätteskoj med många åsikter och kommentarer. Så jag vill inte att någon ska flytta ut i skogen, alla har rätt till sin egen åsikt.
Hej Louise och Camilla
Jag vill bara påpeka att jag inte har skrivit kommentaren ovan. Det är ett utdrag ur den bloggpost som jag skrev som kommentar på Carola Magnussons ursprungliga inlägg i matdebatten.
Jag måste säga att jag reagerar starkt på tilltaget att kommentera i en annan bloggares namn. Så vem det nu än är som har gjort det; Fuck off, och lär dig åtminstone att stava till Hemliga mamman.
Joakim,
Då jag uppfattar att det du skriver är mest baserat på dina egna tankar och idéer istället för på fakta så finner jag din blogg ointressant, men tackar för inbjudan att få läsa den, men först finns det allt för mycket fakta att läsa igenom.
Du skrev:
”Cocktaileffekten diskuterar jag först då effekten har kunnat bevisas.”
Ja, det är ju så inom livsmedelsindustrin. Men varför ska du vänta tills den har bevisats, vad ska du göra då? Säga ”oj,förlåt” till en generation som drabbats av ditt misstag och din ovilja att ta till dig riskerna. Fast förmodligen blir det ju inget förlåt……men det är ju hedersvärt av dig att du oroa dig över vattenbristen i världen.
Du skrev:
”Jag hävdar fortfarande att det inte finns några GMO-grödor i Sverige”
Jo och det jättebra att du nu skriver ”jag”, istället för att du hänvisar till ett dokument som inte styrker det du skriver, utan faktiskt tvärtemot skriver ”Å andra sidan existerar det uppenbarligen nischade butiker med amerikanska produkter i Sverige som säljer livsmedel med uttalat innehåll av GMO”. När du skriver ”jag” så vet jag ju att det du skriver är baserat på dina egna tankar
och idéer – inte på fakta. Blir svårt att föra en nyanserad debatt då dock.
Du skrev:
”Med bra mätmetoder kan du hitta spår av det mesta.”
Även om det låter som en bra slogan för en hygienkonsult, så kan du väl inte
med det tro att man kan hitta spår av något som egentligen inte finns i produkten? Du tänker att man hittar spår av GMO utan att det har att göra med GMO?
Hej, Cornfed!
Äh, nu börjar ju detta bli larvigt, ja rent av ovärdigt. Nu går du på mig som person och min yrkeskompetens (jag har jobbat med förebyggande matsäkerhet i mer än tolv år).
Från början handlade mitt inlägg om den onyanserade matdebatten som bevisligen löper amok, så även här. För att visa på det onyanserade ja ibland rena lögner tog jag ut några citat ur Carolas Magnussons debattartikel med mina kommentarer därtill. Detta går att läsa här ovan.
Ha De Gott / Joakim
Joakim,
Du skrev:
”För att visa på det onyanserade ja ibland rena lögner tog jag ut några citat ur Carolas Magnussons debattartikel med mina kommentarer därtill.Detta går att läsa här ovan.”
Får be dig om ursäkt då, jag visst inte att om däremot dina kommentarer till Carolas debattartikel är onyanserade, ja ibland rena lögner så var det bara larvigt, ja rent av ovärdigt, att påpeka det och be dig att förklara dig. Jag förstod inte att du tycker det är ett påhopp på dig och din yrkeskompetens som hygienkonsult att påtala när du har fel.
Jag ber så hemskt mycket om ursäkt om du känner dig påhoppad som person och ifall du tycker att jag ifrågasätter din yrkeskompetens när jag tycker att du ska ha någon fakta till det du skriver om som absoluta sanningar. Det var kanske för mycket begärt – för dig räcker det kanske med att du skriver det som en sanning och hänvisar till dig själv och din yrkeskompetens som källa eller?
För när du skriver ”Dessutom finns inga GMO grödor i Sverige. Varför vill Carola skrämma upp svenska konsumenter helt i onödan.” så måste det ju
vara sant eller? Och att då upplysa dig om att det bevisligen både säljes och odlas GMO i Sverige är larvigt, ja rent av ovärdigt, det är onyanserat och ja då
har det löpt amok i matdebatten.
Jag bor redan i skogen, så dit drar jag i princip varje dag! men jag återkommer som en boll! Trivs bra också! Landsbygden är landets hjärta!
Utan den skulle det inte finnas någon mat alls att leva på! förutom piller då, men hur gått är det på en skala?
Joakim du misstolkar mig, jag är inte arg, det är sällan jag blir det, men när jag blir det då märks det nog mera markant i texten.. (då skriver jag nog inte köttbullar som luktar fis i texten!)
okvädes ord rinner av som vatten på en gås!
Alla har rätt till sin åsikt även hemliga mamman. bra intressat att jag skriver mitt namn och du skriver hemliga mamman. frågan är skall jag bemöta dig eller inte, nä jag skiter i det trots att jag också blev ombedd att dra någonstans varmt!
jag tror dock att alla äldre som får mat som smakar urk, och då även barnen och de sjuka, skulle bli ledsna om ingen kämpade för dem.. så någon helvetes färd blir det inte tal om än på ett tag! Möjligvis en och annan kvastfärd runt påsken. ( för att klargöra så är jag inte arg när jag skriver detta jag ler).
Dock är det en intressant utveckling med tanke på valfrågan MAT som är uppe på agendan äntligen står den offentliga måltiden i fokus! ( här ler jag väldigt stort!)Hur många har inte kämpat för det i ett 20 tal år, det går inte ens att nämna alla organisationer, personer eller individer som kämpat de skulle inte få plats och Louise är en av dem!
Jordbruksministern som ropar skärpning kommuner, oppositionen som reser på sig och kräver bra mat inom skola vård och omsorg även så alliansen. Kan det vara så att maten äntligen blivit en viktigare prioritering i livet. När man lyssnar på en debatt panel där man hör att alla partier i riksdagen är överens om denna viktiga fråga ja då blir man glad för då inser man att äntligen händer det något!
Joakim du skickade en länk med något hemskt elakt till mig, mine kampf? är det ditt sätt att tysta debatten? Det sättet funkar inte. Jag tänker inte ens gå in och klicka på den länken, –
Den länken går på återtag till dig! oöppnad från min sida.
Nu är det helg och solen skiner i Dalarna och jag tänker åka och hjälpa till att lägga i en båt! Så ännu Joakim har du inte lyckat få ”igång”mig!
ting ting!
Camilla: Jag har INTE skickat någon länk till dig. Varför skulle jag göra så? Så antingen är det du som hittar på för att smutskasta mig – vilket jag inte vill tro – eller också är det någon tomte som gjort det i mitt namn.
I boken ”Den föraktade falukorven” går det att läsa en hel del om det som diskuteras i denna tråd. Här kan ni tjuvläsa några kapitel: http://www.ordfront.se/www.ordfront.se/Bocker/PolitikoDebatt/Den_foraktade_falukorven.aspx
Länken har skickat tillbaka till den den kom från, så Joakim om inte du fått det åter så är det någon tomte som sitter med en återtagen länk på sin dator! Det var i och försig en märklig adress den kom från. Men nu struntar vi i det och titta ut genom fönstret och njuter en stund av den biologiska månfalden som finns utanför fönstret. Snart är det midsommar!
Louise; ha det så gott med dig och passa på och njut en smula du med!
Camilla: Kan du skicka mig IP-numret som mailet med länken till dig var skickad ifrån så jag kan ta reda på vem tomten är, tack. Mailadressen hittar du på min blogg.
Ha en riktigt fin sommar med god mat.
Cheers Joakim
Hej!
Till dig Joakim skickar jag en länk om kemikaliekocktailen som är värd att begrunda: http://ec.europa.eu/environment/chemicals/effects.htm
/Carina