Inför åldergräns och sluta sälj shots med energidryck

av Louise Konsumentkoll den 12 oktober 2009

Energidryck burn energySluta sälj shots med energidryck. Och inför åldersgräns om 15 eller 16 år för samtliga energidrycker. Det säger jag i SVTs Aktuellt i kväll.

Jag är ingen anhängare av förbud. Men nu börjar barn och ungdomar under 15 år tanka energidrycker på rasterna och uppföra sig okoncentrerat, få hjärtrusning och må illa. Visserligen kan energidrycker te sig ännu mer spännande med åldergräns, men den ger lärare och föräldrar råg i ryggen att säga bestämt nej. De slipper argumentera.

Pressbyrån och Seven Eleven har redan gått före och infört åldergräns om 15 år. Nu förutsätter jag att Coop och övrig dagligvaruhandel gör det samma.

Shoten tycker jag faktiskt inte att man ska sälja överhuvud taget. 5 cl shot innehåller lika mycket taurin och koffein som en 25 cl burk. Det är lätt att sätta i sig fem sex shots på raken. En ovan kaffedrickare kan bli riktigt dålig av det.

Varningstexten på pytteflaskan är lång: ”Kan innehålla spår av nötter och jordnötter.En shot 50 ml per dag. Daglig dos får inte överskridas. ( Hoppsan, det måste innebära att man överhuvud taget inte ska köpa en 50 cl burk.) Förvaras utom dräckhåll för små barn. Denna produkt är inte lämplig för personer under 14 år, gravida, personer överkänsliga för koffein. Använd inte som ett alternativ till en varierad kost. BLANDA INTE MED ALKOHOL” .

Jag tycker inte man ska sälja livsmedel med långa varningstexter i mataffärer eller kiosker. Av princip.

Fast priset sätter väl gränsen för hur mycket man få i sig. 5o ml energishot kostar 23 kronor. Innehåll: vatten, socker, lite vitaminer, koffein, taurin och guarana. Det vill säga 460 kronor litern. Man häpnar.

I Coop Extra Orminge införde man åldersgräns på energidrycker.

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: