≡ Menu

Inför åldergräns och sluta sälj shots med energidryck

Energidryck burn energySluta sälj shots med energidryck. Och inför åldersgräns om 15 eller 16 år för samtliga energidrycker. Det säger jag i SVTs Aktuellt i kväll.

Jag är ingen anhängare av förbud. Men nu börjar barn och ungdomar under 15 år tanka energidrycker på rasterna och uppföra sig okoncentrerat, få hjärtrusning och må illa. Visserligen kan energidrycker te sig ännu mer spännande med åldergräns, men den ger lärare och föräldrar råg i ryggen att säga bestämt nej. De slipper argumentera.

Pressbyrån och Seven Eleven har redan gått före och infört åldergräns om 15 år. Nu förutsätter jag att Coop och övrig dagligvaruhandel gör det samma.

Shoten tycker jag faktiskt inte att man ska sälja överhuvud taget. 5 cl shot innehåller lika mycket taurin och koffein som en 25 cl burk. Det är lätt att sätta i sig fem sex shots på raken. En ovan kaffedrickare kan bli riktigt dålig av det.

Varningstexten på pytteflaskan är lång: ”Kan innehålla spår av nötter och jordnötter.En shot 50 ml per dag. Daglig dos får inte överskridas. ( Hoppsan, det måste innebära att man överhuvud taget inte ska köpa en 50 cl burk.) Förvaras utom dräckhåll för små barn. Denna produkt är inte lämplig för personer under 14 år, gravida, personer överkänsliga för koffein. Använd inte som ett alternativ till en varierad kost. BLANDA INTE MED ALKOHOL” .

Jag tycker inte man ska sälja livsmedel med långa varningstexter i mataffärer eller kiosker. Av princip.

Fast priset sätter väl gränsen för hur mycket man få i sig. 5o ml energishot kostar 23 kronor. Innehåll: vatten, socker, lite vitaminer, koffein, taurin och guarana. Det vill säga 460 kronor litern. Man häpnar.

I Coop Extra Orminge införde man åldersgräns på energidrycker.

Comments on this entry are closed.

 • sara 13 oktober 2009, 9:41

  Heja Louise,
  du är toppen. Coop säjer nej.
  kramar Sara

  • Louise Konsumentkoll 13 oktober 2009, 10:53

   Hej Sara, Ja visst var det bra! Att Coop skulle säga nej till shots tycker jag var helt självklart, och först trodde jag att Coop också infört åldersgräns för övriga energidrycker, men så var inte fallet. De Coopbutiker som har många barn och unga som köper energidrycker kan själva besluta om åldersgräns. Så blev koncernbeslutet. Det tycker jag är fegt.

 • Lotta Brinck 22 oktober 2009, 9:14

  Imorse när jag gick förbi Coop Konsum Kista hade de en jätteaffisch (Coop märkt)där de gjorde reklam för ”BURN” till nedsatt pris!
  Ibland (ofta när det gäller Coop Kista) blir jag så förbannad på Coop!
  Behöver jag tala oim att Coop Konsum Kista ligger granne med stadsdelens högstadium…

  • Louise Konsumentkoll 22 oktober 2009, 16:03

   Lotta,
   Tack för tipset! Jag skickar det vidare till Coop och ber om en kommentar.

 • Daniel-Bastian 10 november 2009, 13:16

  Hejsan! Läste nyss ditt inlägg, och jag ställer mig 50/50 till det. Visst är det bra att de inför åldersgräns för att förhindra det bland yngre, men jag tycker ändå att som vuxen har man ett val. Jag dricker det av flera skäl, bland annat för att jag är sponsrad av ett energidrycks företag. Om de skulle gå i konkurs, hur ska de då kunna sponsra mig? Energidryck i rätt mängd är inte mer farligt än något annat. Finns värre saker att lägga ner tid på än just energidryck.

  • Louise Konsumentkoll 10 november 2009, 15:31

   Daniel-Bastian: Självklart har man som vuxen ett eget val och ansvar om man ska dricka energidryck eller ej. Anledningen att jag tycker att livsmedelskedjorna inte ska ta in shotsen är att det är så himla mycket varningar på flaskorna att jag av princip inte tycker att sådant ska säljas i livsmedelsbutiker. Om detta kan man förstås ha olika åsikter. Grattis till sponsringen- du måste vara duktig!

 • Starscream 07 december 2009, 21:30

  Trist att att sånt ska ske bara för att några missbrukar, tycker det är löjligt rent ut sagt!! Är 26år kan ta hand om mig själv!!

  • Louise Konsumentkoll 07 december 2009, 21:55

   Starscream: Jag förstår vad du menar, men du själv drabbas i alla fall inte. Du är ju 26 år och den åldersgräns som Coop med flera livsmedelskedjor har infört, och som diskuteras rent allmänt, är 18 år.