≡ Menu

Viktigt att Coop anger vilken sorts vegetabilisk olja det är i maten

Förpackning märkt vegetabilisk olja (Dilemmat)Ska vi lägga ner tid och krut på att försöka förmå Coop att ange vilken sorts fett det är i Coops egna varumärken Coop, Änglamark och X-tra? Är det viktigt att veta om det är rapsolja, palmolja, margarin, olivolja, solros, majsolja eller något annat slags fett? Eller är det en marginell fråga för er medlemmar?

Det var frågan i vårt första ”dilemma” som vi presenterade genom ett Webb TV- inslag för en tid sedan. De flesta (94%) av de cirka 1 300 personer  som såg inslaget ville veta vilken sorts vegetabilisk olja ett livsmedel innehåller. Det tycker inte att det räcker med att skriva vegetabilisk olja på förpackningen. Vi fick även 126 kommentarer och budskapet i dem är detsamma.

Så nu har vi förstås pratat ytterligare med Coop och överlämnat resultat och kommentarer. Coop tycker att diskussionen är viktig, tackar för synpunkterna och tycker att det är bra att medlemmarna på ett bra och enkelt sätt kan säga sin mening. Nu ser man över möjligheterna att tydligare märka ut på förpackningarna vilken sorts olja eller fett livsmedlet innehåller.

Innehållsförteckning märkt vegetabilisk oljaVi kommer inte att släppa frågan utan rapporterar successivt hur det går!

Nästa Dilemma presenterar vi i november. Det kommer också att handla om information på livsmedelsförpackningar.

Comments on this entry are closed.

 • Anders Börje 19 oktober 2009, 10:07

  Jättebra. Det är en självklarhet att få veta var den vegetabiliska oljan kommer ifrån.

 • Per 21 oktober 2009, 11:20

  Inte nog med att ursprunget bör deklareras tillägas bör om det är ekologisk olja, vilket är svårt. Vid sidan av frågan:Animaliskt fett, transfett och kolesterol bör också ges plats i en deklaration.

  • Louise Konsumentkoll 21 oktober 2009, 15:39

   Hej Per,
   Det är mycket som ska stå på ingrediensförteckningen… Angående ekologisk olja skulle man väl kunna lösa det med en asterisk, transfetter ska redan nu deklareras, det ska stå ”delvis härdat fett”. Animaliskt fett ska jag fundera över, jag undrar om inte det redan står angivet. Återommer om det!

 • ELSA LINDBERG 21 oktober 2009, 14:26

  Det är inte bara självklart utan ett måste att få veta var den kommer ifrån.

 • Pernilla 21 oktober 2009, 20:35

  Om margarin är något som kan gömmas bakom ”vegetabilisk olja” så är det riktigt skrämmande tycker jag. Margarin är en obehaglig industriprodukt, det som en gång var olja är det inte längre så det är ju ren lögn att skriva vegetabilisk olja om man menar margarin!

  • Louise Konsumentkoll 21 oktober 2009, 21:30

   Pernilla: Nej, margarin står som margarin i ingrediensförteckningen, vegetabilisk olja är just flytande vegetabilisk olja.

 • Kristina Pettersson 23 oktober 2009, 19:40

  Jo det är nog viktigt vilken sorts vegetabilisk olja som är i maten har jag nu insett. Förut var det inte så noga för mig, bara man inte åt för mycket eller stekte i för het panna så ytan blev mörk.