≡ Menu

Oro för mat

search creativcommons foto joe shlabotnikÖver hälften av vi svenskar oroar oss för vad maten innehåller. Och de som uppger att de äter nyttig mat oroar sig allra mest. En av fyra svenskar oroar sig för livsmedelstillsatser och en av fem för giftiga och ohälsosamma ämnen i maten. På tredje plats kommer socker.

Vi är mer oroligare för maten i dag än för fyra år sedan. 55 procent oroar sig i dag för vad maten innehåller när de står i en livsmedelsbutik mot 44 procent 2006. Allt enligt en undersökning av marknadsföretaget YouGov.

Själv tror jag inte vi behöver oroa oss för vad som är i maten i allmänhet. Det som gör oss sjuka och tar livet av oss är snarare vilken mat vi har på tallriken än att den mat vi äter innehåller giftiga substanser.

Fast nitrit är jag skeptisk till. Det tillsätts charkprodukter för att förhindra tillväxt av botulinumbakterier som kan göra oss förfärligt sjuka eller rent av döda. Nitrit  förlänger också hållbarheten och gör skinkan snyggt rosa.

Säkert behövs nitrit som bakterierhämmare, men halten skulle kunna sänkas om butikerna sänkte  temperaturen i kyldiskarna till fem grader som man har gjort i Danmark, i stället för som nu hålla upp till åtta grader.

EU-ekologisk skinka får innehålla max 50 mg nitrit per kilo, medan annan chark får innehålla, och gör det ofta också, upptill 150 mg per kilo. Men den ekologiska har inte kortare hållbarhet trots det. Hur kommer det sig?

Jag ska gräva i frågan. Återkommer.

Nästa inlägg:

Tidigare inlägg: