≡ Menu

Sockerpanik men saltlättja

Salt2-300x251Varför går det så trögt med att sänka saltmängden i maten, både hemma vid spisen men framförallt i maten vi köper i butikerna?

Vi äter ungefär tio gånger mer salt (egentligen är det natriumet i saltet som är problemet) än vad kroppen behöver och ungefär dubbelt så mycket som är hälsosamt. Danska livsmedelsverket har räknat ut att ungefär 1000 dödsfall i hjärt-kärlsjukdom och stroke om året hade kunnat förhindras varje år om man sänker saltintaget med med tre gram per dag från ungefär 10 – 12 gram som är nuvarande intag både i Sverige och Danmark. På kort sikt skulle 330 miljoner danska kronor per år sparas på sjukvårdskostnader etc och på längre sikt 1,3 miljarder danska kronor per år. På en befolkning om 5.6 miljoner invånare. Räkna om det till svenska förhållanden så hittar vi mycket pengar som skulle kunna användas till annat, t ex till att förbätttra vården. Inte sant?

Var i dag på ett mycket bra, intressant och lärorikt seminarium kring salt, anordnat av Svensk Dagligvaruhandel. Tack för inbjudan!

Engagemanget från livsmedelskedjorna går inte att ta fel på. Salthalten i maten ska ner, frågan är bara hur och när. För vi svenskar är sedan länge vana vid en hög saltnivå och tycker mat med lägre salthalt inte smakar något. Men vi kan vänja oss vid en ny mer hälsosam nivå. Det har skett i andra länder som har arbetat med saltreducering i maten en tid. Och en tioprocentig sänkning kan man göra rakt av, det kommer vi inte att märka på smaken överhuvudtaget visar studier.

De vetenskapliga beläggen är i dag rubusta för att hög salthalt triggar högt blodtryck som kan leda till lidande och död. Även de flesta personer, dock ej alla, som inte har eller har anlag för högt blodtryck tjänar hälsomässigt på lägre salthalt i maten. Det är belagt i flera studier, WHO rapporter etc.

Torsdagen 18 juli kommer vi att bjuda in till ett litet frukostseminarium om hälsorisker av hög salthalt och låg jodhalt. Återkommer med mer information.

Nedan finns länkar till tidigare blogginlägg i frågan. Nu är det hög tid att det händer något. Och livsmedelskedjor och industri är med på tåget. Bra.

Comments on this entry are closed.

  • Affi 16 maj 2013, 20:20

    Hemma vid spisen beror det förmodligen på att vi gör som de gör på alla de olika matlagningsprogrammen man kan se på TV och sedan har vi ju en saltrik hitoria i all vår matlagning. Vad det gäller färdigmaten så är det säkert lättare att få en god smak om du fläskar på med salt (förmodligen har tillverkarna någon annan skum anledning också)….Vi andra vanliga dödliga får ju inte heller så bra och nyttig info som du får och då är det lätt att stoppa huvudet i sanden som ovetande.