(Uppdatering 4 juli, se nedan)
Läser om torskmasken i DN i dag. Den är vanlig säger forskarna och kan orsaka kräkningar, buksmärtor och än värre saker.
Det är väl ändå väldigt, väldigt märkligt att Livsmedelsverket skriker i högan sky om en mask i lax men håller tyst om torskmasken. Lax måste vi enligt Livsmedelsverket frysa i minst 48 timmar om vi ska grava, röka eller äta laxen rå. Annars är den farlig att äta. Men det finns faktiskt inte någon mask i norsk odlad lax. Och det är ju den laxen vi äter till 99 %. Har skrivit ett inlägg om detta, här.
Om torskmasken hörs det inte ett ljud från Livsmedelsverket.
Är det för att torsk fiskas av svenska fiskare, men odlad lax för det allra mesta säljs av norrmän. Man skyddar det svenska fisket, men inte det norska. En taskig konspirationsteori- men ändå… För inte kan väl Livsmedelsverket vara ovetandes om torskmasken – eller? Ska undersöka saken. Återkommer!
Uppdatering 4 juli. Så här svarar mig Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket :
Hej Louise!
Vi har ju hittills varit ganska förskonade från torskmask i fisk från svenska vatten, och vi känner inte heller till något fall där någon drabbats i Sverige. Så därför har vi inte haft någon information om den på vår webbplats. Men med tanke på torskmasken kan bli vanligare ska vi uppdatera vår info om parasiter i fisk och ta med den också.
Våra råd om att frysa fisk som ska ätas rå gäller all fisk, inte bara lax, och det rådet blir förstås än mer relevant för torsk med tanke på torskmasken.
När det gäller infrysning av odlad lax avser vi att se över underlaget för våra råd för en eventuell revidering, men jag vet ännu inte hur snart det kan ske.
Många hälsningar!
\Mats
Tack Mats för snabbt svar!
{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }
Det var enligt radion väldigt ovanligt att någon drabbades av torskmasken eftersom den var så lätt att ta död på i samband med matlagning. Kanske en orsak till verkets lugn!?
{ 1 trackback }