Sedan ett tag blandat jag hallon och röda vinbär från vår sprängfyllda frys och har på yoghurten till frukost. Blandar cirka 5 dl åt gången och har upptäckt att bären håller sig fräscha jättelänge i kylskåpet, säkert fjorton dagar. Vilket är konstigt eftersom ensamma hallon lätt möglar och blir dåliga bara på några dagar.
Någon talade om för mig att röda vinbär, liksom för övrigt lingon, hjortron och tranbär, innehåller naturligt natriumbensoat, så hallonen konserveras när de blandas med de röda vinbären. Det lät ju trovärdigt.
Kan dock inte hitta någon information om detta någonstans utan tvärt om hittade jag en sajt, som jag nu har tappat bort, som menade att röda vinbär inte innehåller bensoesyra överhuvud taget.
Någon som vet hur det ligger till? Varför bevaras hallonen så länge? För att vinbären är sura?
{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }
Kanske är det de många c-vitaminerna…
Irene: C vitamin som håller bären fräscha? Ja kanske det!
Intressant om något mer än det gör detta. Härligt att se våra egna bär lysa på buskarna.
Läste om någon med svåra hudproblem som var hjälpt med vinbär….