För några veckor sedan kom ett larm i Svenska Dagbladet om att vitamin B 12 förstörs i mat som tillagas i mikrovågsugn. Det larmas också om detta i boken ”Döden i grytan” av bland andra journalisten Hennrik Ennart som var den som skrev artikeln om B 12 i Svenska Dagbladet.
I vår rapport ”Myter om maten” säger vi att det är en myt att maten skulle bli mer näringsfattig om man tillagar den i mikrovågsugn. Skulle vi vara helt fel ute är det förstås allvarligt.
Så jag rotar i frågan och behöver inte rota länge förrän jag hittar en artikel på samma ämne i Råd och Rön. Där säger nutritionist Irene Mattission att mikrar man så lite som 10 gram kött i fem minuter på 500 W, som forskarna hade gjort, så är det konstigt att det överhuvud taget finns kvar någon näring kvar. Om näringsämnen bevaras eller inte handlar om hur mycket och hur länge man värmer maten och inte om vilken teknik som används.
Och det stämmer med den kunskap vi har fått på vägen. Och beläggs av Anki Sundin i bloggen ”Ngruppen – Vetenskaplig kost och näringslära” som verkar vederhäftig. Läs den! Jag lärde mig mycket.
Relaterade inlägg:
{ 6 Kommentarer… Läs nedan eller Skriv en }
Intressant, intressant.
Vi säljer denna vecka ett ångkokningsset på vår fyndtjänst Lykka.se och därför är jag ute och surfar för att se vad det faktiskt innebär att ångkoka, ur ett näringsperspektiv.
Gör det någon skillnad om man ångkokar i mikron, eller bara värmer maten där i? Uppgifter som vi har fått är att vitaminer skulle bevaras bättre av att ångkoka maten, men samtidigt kan jag inte urskilja om det då syftar på när man ångkokar på spisen. Kan dock inte ange några direkta källor till mina uppgifter, annat än produktblad.
Ser fram emot svar!
Joel
Han är en duktig journalist Mats-Eric Nilsson inte snack om den saken, i synnerhet på att skapa opinion. Dockblir det lite för ofta fel vilket gör att konsumenten blir vilseledd. Jag har ett annat exempel på detta när det gäller ost på min blogg:
http://hygienkonsult.blogspot.com/
Hej!
Läste för några år sedan om en universitetsstudie på gröna ärtor. Näringsinnehållet efter tillagning i micron var nära obefintlig, till skillnad från den okokta/kokta/ångkokta ärtan. Och nej, jag tror inte att de bara testade en (1) ärta…
Säg inte det, om andra forskare kan tillaga 10 g kött i 5 minuter. Det liknar mera kremering än normal matlagning. I en annan undersökning som skulle bevisa att mikron är farlig så hade man mikrat grönsakerna täckta med vatten, vilket ingalunda är nödvändigt, och som naturligtvis ökar urlakningen av vattenlösliga vitaminer.
En del sajter som varnar för farorna med mikrovågsugn mår bra av en jämförelse med sajten dhmo.org, som varnar för farorna med divätemonoxid. Om man vill kan man få något så oskyldigt och livsnödvändigt som vatten att framstå som livsfarligt. (Farligt att andas in, kan ge brännblåsor vid hudkontakt t.ex.)
Lotta och Joel: Ångkokning är bäst, det tror jag också. Om det spelar någon roll om det görs i mikro eller inte, det vet jag faktiskt inte. Det spelar nog ingen roll. Men som vanligt handlar det väl om hur mycket och hur länge grönsakerna värms. Grönsaker ska ju inte ångkokas hur länge som helst heller.
Håller med om att det är svårt att inte få ärtor överkokta i mikro, själv följer jag råden på fryspåsen och kokar dem i vatten ungefär en minut. Färska ärtor äter jag sällan.
Vitaminer som är vattenlösliga läcker ur grönsakerna oavsett hur man kokar dem. Att använda så lite vatten som möjligt och korrekt koktid är bra ur näringssynpunkt. Att använda kokspadet till sås eller vad man nu lagar är ett annat sätt att tillgodogöra sig de ”förlorade” vitaminerna.