Mat i mikro förstör vitamin B 12. Myt eller verklighet?

av Louise Konsumentkoll den 09 november 2010

För några veckor sedan kom ett larm i Svenska Dagbladet om att vitamin B 12 förstörs i mat som tillagas i mikrovågsugn. Det larmas också om detta i boken ”Döden i grytan” av bland andra journalisten Hennrik Ennart som var den som skrev artikeln om B 12 i  Svenska Dagbladet.

I vår rapport ”Myter om maten” säger vi att det är en myt att maten skulle bli mer näringsfattig om man tillagar den i mikrovågsugn. Skulle vi vara helt fel ute är det förstås allvarligt.

microvågsugn och b12 vitaminerSå jag rotar i frågan och behöver inte rota länge förrän jag hittar en artikel på samma ämne i Råd och Rön. Där säger nutritionist Irene Mattission att mikrar man så lite som 10 gram kött i fem minuter på 500 W, som forskarna hade gjort, så är det konstigt att det överhuvud taget finns kvar någon näring  kvar. Om näringsämnen bevaras eller inte handlar om hur mycket och hur länge man värmer maten och inte om vilken teknik som används.

Och det stämmer med den kunskap vi har fått på vägen. Och beläggs av  Anki Sundin i bloggen  ”Ngruppen – Vetenskaplig kost och näringslära” som verkar vederhäftig. Läs den! Jag lärde mig mycket.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Relaterade inlägg:

  1. Oro för mat – eller ej?
  2. Oro för mat
  3. Grillat kött eller livsmedelstillsatser -vad är värst?
  4. Test av ekologisk sylt
  5. Medelhavs- och ”nordisk” mat – bra för hjärtat

{ 6 Kommentarer… Läs nedan eller Skriv en }

Joel Falck 09 november 2010 kl 14:28

Intressant, intressant.

Vi säljer denna vecka ett ångkokningsset på vår fyndtjänst Lykka.se och därför är jag ute och surfar för att se vad det faktiskt innebär att ångkoka, ur ett näringsperspektiv.

Gör det någon skillnad om man ångkokar i mikron, eller bara värmer maten där i? Uppgifter som vi har fått är att vitaminer skulle bevaras bättre av att ångkoka maten, men samtidigt kan jag inte urskilja om det då syftar på när man ångkokar på spisen. Kan dock inte ange några direkta källor till mina uppgifter, annat än produktblad.

Ser fram emot svar!

Joel

Svara

Joakim Färdig 10 november 2010 kl 5:54

Han är en duktig journalist Mats-Eric Nilsson inte snack om den saken, i synnerhet på att skapa opinion. Dockblir det lite för ofta fel vilket gör att konsumenten blir vilseledd. Jag har ett annat exempel på detta när det gäller ost på min blogg:
http://hygienkonsult.blogspot.com/

Svara

Lotta 11 november 2010 kl 10:20

Hej!
Läste för några år sedan om en universitetsstudie på gröna ärtor. Näringsinnehållet efter tillagning i micron var nära obefintlig, till skillnad från den okokta/kokta/ångkokta ärtan. Och nej, jag tror inte att de bara testade en (1) ärta…

Svara

Cathy 11 november 2010 kl 14:37

Säg inte det, om andra forskare kan tillaga 10 g kött i 5 minuter. Det liknar mera kremering än normal matlagning. I en annan undersökning som skulle bevisa att mikron är farlig så hade man mikrat grönsakerna täckta med vatten, vilket ingalunda är nödvändigt, och som naturligtvis ökar urlakningen av vattenlösliga vitaminer.

En del sajter som varnar för farorna med mikrovågsugn mår bra av en jämförelse med sajten dhmo.org, som varnar för farorna med divätemonoxid. Om man vill kan man få något så oskyldigt och livsnödvändigt som vatten att framstå som livsfarligt. (Farligt att andas in, kan ge brännblåsor vid hudkontakt t.ex.)

Svara

Louise Konsumentkoll 11 november 2010 kl 11:59

Lotta och Joel: Ångkokning är bäst, det tror jag också. Om det spelar någon roll om det görs i mikro eller inte, det vet jag faktiskt inte. Det spelar nog ingen roll. Men som vanligt handlar det väl om hur mycket och hur länge grönsakerna värms. Grönsaker ska ju inte ångkokas hur länge som helst heller.
Håller med om att det är svårt att inte få ärtor överkokta i mikro, själv följer jag råden på fryspåsen och kokar dem i vatten ungefär en minut. Färska ärtor äter jag sällan.

Svara

Minna 17 november 2010 kl 14:45

Vitaminer som är vattenlösliga läcker ur grönsakerna oavsett hur man kokar dem. Att använda så lite vatten som möjligt och korrekt koktid är bra ur näringssynpunkt. Att använda kokspadet till sås eller vad man nu lagar är ett annat sätt att tillgodogöra sig de ”förlorade” vitaminerna.

Svara

Lämna en kommentar

Kommentarer måste godkännas innan de blir synliga

Förra Inlägget:

Nästa Inlägg: