≡ Menu

På spaning i Almedalen, del 2 (Fullsatt och lyckat – yes!)

Fullsatt seminarium (Eva Corp SLV, Agnetha Dreber LI, Annika Åhnberg m fl.)Efter att ha ränt runt på massa seminarier på dagarna och mingel på kvällarna var det vår tur ut i dag.

Vi presenterade vår ”Rapport från en slaskhink” på ett fullsatt lunchmöte i Visby hamn, med Inger Andersson från Livsmedelsverket och Sofia Arkelsten från riksdagen som inbjudna kommentatorer.

Vi hade även Karin Lexén från Stockholm International Water Institute där, för när vi slänger mat, slänger vi ju också allt det vatten som har gått åt för att odla maten. Kanske inte så stort problem i Sverige och med svensk mat, men importerar vi grönsaker eller kött från torkdrabbade länder och slänger maten i Panelen (Sofia Arkelsten - Riksdagen, Karin Lexén - SIWI och Inger Andersson - SLV)stället för att äta upp den, slänger vi också det vatten som dessa länder så väl behöver.

Frågan om att vi slänger mat är verkligen på banan nu. Skoj! Livsmedelsverket har i dagarna fått tre miljoner extra i tre år för att informera om mat och miljö. Vi förutsätter att matsvinnet i livsmedelskedjan kommer högt upp i prioritetsordning. Den frågan är viktigast!

Vädret är sämre i dag i Visby, från 30 grader varmt och strålande sol till lite småkyligt och grå himmel och duggregn. Helt okej för oss som bjöd seminariedeltagarna på varm salladssoppa. Det hade inte varit lika piffigt i stekhet lokal. Och min oro över att soppan inte skulle räcka var obefogad. Den räckte, var jättegod och alla var nöjda. Puh!

Anna Carlsson, KfS, presenterar "Rapport från en slaskhink"Seminariet filmades av Miljöaktuellt. Filmen hittar du här.