Jo, ganska många svenskar bryr sig om det är svensk eller utländsk råvara när de handlar mat. Viktigast är att mjölken är svensk anser sju av tio enligt Nielsen data. Men konstigt nog är det bara hälften som tycker det är viktigt att yoghurten är svensk. Varför kan man sannerligen undra. Mjölk som mjölk. Kanske har man vant sig vid den finska, franska eller tyska yoghurten och tycker den är god, medan mjölken är till nästan 100 procent svensk i butikerna. Inget val där alltså.
Svensk mjölk har gått om svenskt kött i prioritet. Intressant. Mjölkböndernas kris har väl satt sina spår.
Här är hela listan:
Att de här varorna är svenska tycker konsumenterna är viktigast:
- Mjölk 69 %
- Kött 62 %
- Grönsaker 55 %
- Frukt 48 %
- Yogurt 47 %
{ 4 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }
Köp SVENSK mjölk Då gärna från Grådö mejeri. Ett mejeri som inte ingår i ARLA-konsernen. Stöd möjlightene så att fler lokala mejerier kan starta. Vi behöver inte varesig tysk eller österrikisk mjölk. Kurt Söderberg
Kurt: Köper gärna mjölk från mindre mejerier, till exempel Änglamark.
”Änglamark” är ett EMV, Egna Märkes Varor, som ägs av COOP.
EMV innebär att den som kräver lägst ersättning får producera produkten (får i och för sig sälja stor mängd istället, ofta på hela riket).
Kontrakten är rätt kortsiktiga och man kan lätt förlora det i nästa omgång vilket ger ryckighet i produktionsplaneringen.
Produkten är anonym genom att kunden inte vet vem som för tillfället levererar till EMV-märket, t.ex. ”Änglamark”.
Jag tycker man ska undvika att köpa EMV, av alla sorts produkter, och istället köpa producentens eget märke.
Grådö är ett mindre mejeri som ägs av Falköpings Mejeriförening.
Humlan: Coops mjölk EVM och många av mejeriprodukter kommer från Grådö mejeri. Coop köpte Grådö mejeri och drev det i några år. Nu har man sålt det till Falköping som man också tar mejerivaror ifrån till sina egna varumärken. Jag trodde att Änglamarksmjölken fortfarande kom från Grådö, men har jag fel där?