4

Dåligt förtroende för maten?

av Louise Konsumentkoll den 15 april 2010

Är vi oroliga för maten, eller är det helt enkelt så att vi har dåligt förtroende för livsmedelsbranschen?  Eller stämmer inget av detta. Sedan vårt seminarium ”Myter om maten” i måndags har två undersökningar, presenterats, en från Stockholms universitet och en från Livsmedelsverket. Båda två tyder på att många av oss  inte riktigt litar på maten eller den information vi får om maten. Må så vara.

Jag tycker om DNs ledare i går. Jag håller inte med om allt. Men läs den! Vad hindrar oss egentligen från att äta bra mat?

Vanföreställningar kanske? Här kan du se min kära kollega, Anna Carlsson som är informatör vid KfS, presentera några påståenden om vår mat. Sant eller falskt? Så här tycker svenska folket!

{ 3 kommentarer… läs dem nedan ellerlägg till en }

Affi april 16, 2010 kl. 11:15

Nej! Jag har ett gott förtroende för maten.

Svara

Lars Lundström april 20, 2010 kl. 20:45

Hmmm.. du tycks ha gott förtroende för inte bara maten, utan hela livsmedelsindustrin. Deras huvudsyfte är nog tyvärr inte att ”tjäna människan” utan att ”tjäna pengar”. Jag vet inte vad en ”konsumentförening” står för, om den som i videoklippet agerar som en ”producentförening”, dvs helt okritiskt tar till sig industrins egna argument när man tvärsäkert avgör vad som är sant och falskt!

Svara

Louise Konsumentkoll april 20, 2010 kl. 21:25

Hej Lars,
Tack för synpunkter. Nej vi tar inte okritiskt in livsmedelsindustrins egna argument i vår rapport ”Myter om maten”. Föreningens uppgift är bland annat att granska livsmedelsbranschen vilket vi gör olika sätt. Mer kan du läsa på vår hemsida, http://www.konsumentforeningenstockholm.se
Läser du våra rapporter blir du nog varse att vi inte går några producenters ärenden.
”Myter om maten” gjorde vi för att genom åren har märkt att många myter är långlivade. Vi ville bland annat undersöka hur långlivade. Några påståenden, som vi har bett människor ta ställning huruvida till sant eller falskt har varit sanna för några år sedan men är det inte längre. Till exempel att det är mycket transfetter i maten. Tack och lov har industrin och snabbmatskedjorna skärpt sig och undan för undan tagit bort transfetter, De kan finnas kvar i olika livsmedel, bland annat importerade kakor, men alls inte i samma utsträckning som tidigare.
Vi har gjort grundliga faktagranskningar, vi har frågat experter, forskare och andra. Vi har också lutat oss mot Livsmedelsverkets kontroller och studier.I några enstaka fall har vi också frågat branschens egna experter. Det finns bra och kunnigt folk där också.
Men är det så att du hittar något fel i vår rapport, där vi har utvecklat varför vi anser att de 25 påståendena om mat är sanna eller falska, och i några fall både och, så får du gärna höra av dig.

Svara

Lämna en kommentar

{ 1 trackback }

  • Tror du eller vet du sanningen om olika matpåståenden? | @Valio

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: