0

Smutsiga kyldiskar

av Louise Konsumentkoll den 13 juli 2015

Louise Ungerth_2011_FotoAntonSvedberg_2Städa butikernas kyldiskarna så kan temperaturen sänkas, hållbarheten på maten förlängas och energi sparas. Det är den enkla slutsatsen av ett forskningsprojekt med Konsum Värmlands Urban Bood och professor Marie Louise Danielsson – Tham i spetsen. Heja er säger jag!

Efter rengöring noterades en temperatursäkning på en till sex grader utan att energiåtgången ökade, vidare att underhållskostnaderna sjönk med i snitt 30 procent, varusvinnet minskade och personalens allergier minskade. Bingo, så att säga!

Uppseendeväckande är att inga av de undersökta kyldiskarna hade rengjorts på mellan 6 och 15 år. Ganska äckligt- eller hur?

I ungefär fem år har vi tjatat och lobbat för att industri, transportörer, lagercentralen och butiker ska sänka temperaturen i sina kyldiskar till 4-5 grader.

Som en konsekvens kan hållbarheten på maten förlängas med många dagar och vi konsumenter blir inte längre vilseledda av inkorrekt information på förpackningarna. Det kommer att stå  ”rekommenderad kyltemperatur + 5 grader” i stället för nu ”rekommenderad temperatur + 8 grader om man kommer överens. Då förstår även vi att det ska vara kallt i kylskåpet hemma. Maten och matresterna håller nämligen väldigt mycket längre om temperaturen sänks, till nytta för magen, plånboken och miljön.

Nu är det dax! Senast 2020 ska vi vara i mål. Börja städa kylarna!

{ 0 kommentarer… lägg till en nu }

Lämna en kommentar

Tidigare inlägg:

Nästa inlägg: