Det är ofattbara siffror som FAO presenterade i går. 1,3 miljarder ton mat går till spillo varje år. Några siffror:
* det vatten som åtgår för att få fram livsmedlen som sedan aldrig äts upp motsvarar floden Volgas totala årliga vattenflöde
* produktion av maten som aldrig hamnar i våra magar bidrar med 3,3 miljarder ton växthusgaser till jordens atmosfär
- * matsvinnet motsvarar kostnader på 750 miljarder dollar per år, oräknat det från fisk och skaldjur.
Några citat från presskonferensen:
”All of us – farmers and fishers; food processors and supermarkets; local and national governments; individual consumers — must make changes at every link of the human food chain to prevent food wastage from happening in the first place, and re-use or recycle it when we can’t,” said FAO Director-General José Graziano da Silva.
”We simply cannot allow one-third of all the food we produce to go to waste or be lost because of inappropriate practices, when 870 million people go hungry every day,” he added.
FAO har också publicerat en verktygslåda med rekomendationer på hur förluster av livsmedel kan minska från jord till bord. Här kan man botanisera i olika projekt runt om i världen som visar hur regeringar, kommuner, jordbrukare, företagare och enskilda konsumenter kan tackla problemet med de enorma mängder mat som går förlorade varje år.
Blir himla glad trots allt att FAO och andra arbetar på alla nivåer för att minska matsvinnet. Frågan fanns knappast på kartan för fem år sedan.
Läs om vad föreningen gör i frågan samt annat matnyttigt på vår utmärkta sida ”Släng inte maten”
{ 1 kommentar… läs det nedan ellerlägg till en }
Vilket oändligt arbete med att ändra släng-attityden, ojoj….